Vitamina C, energie și protecție

Vitamina C, energie și protecție

7 februarie 2022

Vitamina C este importantă pentru sistemul imunitar al organismului. Promovează rezistența la stres, ne îmbunătățește starea de spirit, arde grăsimile, accelerează timpul de vindecare, stimulează sinteza țesutului conjunctiv, protejează cartilajul articulațiilor, întărește țesuturile dentare, luptă împotriva răcelii și gripei.

Ton, energie, vitalitate

Vitamina C contribuie la procesele celulare, promovând utilizarea energiei. Favorizează arderea grăsimilor, îmbunătățește absorbția multor altor vitamine și favorizează sinteza neurotransmițătorului noradrenalină, efectuând o acțiune de tonifiere generală asupra organismului.

Scut de protecție

Vitamina C ajută la combaterea infecțiilor. Neutralizează substanțele toxice, facilitând eliminarea lor, inhibă formarea nitrozaminelor din cauza nitriților și nitraților din alimente (mezeluri, conserve). În special, stimulează sistemul imunitar și, conform unor studii, are și o acțiune preventivă în anumite tipuri de tumori.

Regenerarea țesuturilor

Vitamina C ajută la formarea dentinei și contribuie la generarea și regenerarea țesutului osos, în special a cartilajului care acoperă articulațiile noastre. Accelerează timpii de vindecare a rănilor și arsurilor.

Deficit de Vitamina C

Un conținut deosebit de ridicat se găsește în fructele proaspete și anumite legume, dar este cea mai instabilă dintre toate vitaminele, deoarece se deteriorează cu ușurință în urma expunerii la oxigenul din aer, lumină și temperaturi ridicate.

Deficiențele apar în dietele cu un aport redus de fructe și legume proaspete și crude, cu alimente supragătite, consum regulat de conserve și lapte de vacă prea fiert.

Simptomele deficienței includ: slăbiciune fizică, lipsa poftei de mâncare, rezistență scăzută la boli infecțioase (mai ales în copilărie), răceli recurente, procese de vindecare întârziate, dureri articulare și musculare, tulburări digestive, alterări ale pielii și mucoaselor, sângerări, anemie.

Vitamina C pe piață

Structura biochimică a vitaminelor este identică atât în alimentele naturale, cât și în pastilele preparate în laborator. Oricum, consumul de alimente bogate în micronutrienți care interacționează și se întăresc reciproc este modalitatea ideală de a ne satisface cerințele de aport de vitamine. Pe de altă parte, în cazurile de aport redus sau pierdere excesivă, este necesară suplimentarea specifică cu suplimente pe bază de Vitamina C.
Back to blog