Un sistem imunitar mereu pregătit

Un sistem imunitar mereu pregătit

17 noiembrie 2021 /în Repere, Perspective /

Corpul uman, este echipat cu un sistem extrem de sofisticat pentru a ne proteja împotriva miliardelor de microbi pe care îi întâlnim în fiecare zi. De aceea, sistemul nostru imunitar trebuie să ducă o luptă continuă împotriva lor. În special, aerul pe care îl respirăm este un posibil vehicul de poluare datorită cantităților enorme de particule și microorganisme pe care le conține, dintre care unele sunt deosebit de periculoase pentru organism. Sistemul mucociliar este principalul mecanism de apărare situat în tuburile bronșice, garantând purificarea gazelor, vaporilor, fumului, particulelor și microorganismelor.

La rândul său, chiar și intestinul contribuie la sistemul imunitar. El constituie organul principal al sistemului imunitar în măsura în care găzduiește aproximativ 70% din celulele imunocompetente. Această concentrare este consecința necesității de a proteja suprafața intestinală mare, o potențială cale de intrare pentru substanțele nocive din lumea exterioară.

Protecția căilor respiratorii, poate fi sporită prin aportul de anumite plante, minerale și suplimente nutritive care ajută la organizarea strategică a sistemului imunitar, contribuind la prevenirea proceselor infecțioase, precum lactoferina, papaya fermentată, echinacea, zincul.

Lactoferină

Aceasta este o proteină obținută în 1960 din laptele de vacă și care se găsește în multe secreții umane: lacrimi, salivă, mucus nazal și bronșic, secreții intestinale, lichid seminal, mucus cervico-vaginal și sânge. Lactoferina este capabilă să lege fierul, prevenind dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, paraziților și virușilor care au nevoie de elementul menționat, în special agenții patogeni intestinali.

Lactoferina are o acțiune inhibitoare asupra infecțiilor, deoarece încurajează creșterea florei bacteriene normale, care nu este dependentă de fier. De asemenea, efectuează o acțiune puternică de inhibiție asupra multor viruși. În cele din urmă, previne colonizarea suprafețelor membranei mucoase de către bacterii, ciuperci, paraziți și viruși patogeni, împiedicând pătrunderea ulterioară în celulele gazdei. Lactoferina ajută astfel la menținerea unei flore intestinale sănătoase, sporind efectul de barieră al mucoasei intestinale și sporind rezistența la colonizare de către microbii potențial dăunători.

Papaya fermentată

Fructul proaspăt, cules de pe soluri alese, se pune la fermentat pe o perioadă lungă (10 luni) la temperaturi scăzute, cu drojdie. Se obține astfel un preparat ce conține numeroase componente, printre care polifenoli și oligozaharide având o puternică acțiune antioxidantă și revitalizantă asupra întregului organism.

Papaya fermentată ajută și la prevenirea proceselor inflamatorii și infecțioase ale căilor respiratorii, sporind activitatea celorlalte componente cărora le este asociată.
Înapoi la blog