Un intestin sănătos, fără riscuri

Un intestin sănătos, fără riscuri

15 iunie 2021 /în Repere, Perspective /

Corpul nu trebuie atacat, dar trebuie tratat cu respect, funcțiile sale nu trebuie forțate, ci normalizate. Însuși Hipocrate (460-377 î.H.), când a pus bazele medicinei occidentale, a avut grijă să stabilească întâi să nu faci rău (Primum non nocere). Aplicând această regulă generală asupra intestinului, trebuie să încercați mai degrabă să restabiliți echilibrul delicat al mișcărilor intestinale, decât să forțați evacuarea fecalelor. În special, această abordare trebuie să ofere îndrumări în anumite condiții, precum în problema constipației ocazionale la copii, la vârstnici sau când există o inflamație sau când intestinul este deosebit de sensibil și delicat. In aceste situatii este de preferat, odată ce ai cerut sfatul medicului, să folosești ajutoare și plante medicinale care efectuează o acțiune modulantă asupra intestinului, fără a irita colonul.

 

Ingrediente naturale care sunt prieteni ai intestinului

Lactuloza este un tip de zahăr care este folosit în mod tradițional în caz de constipație pentru efectul său laxativ și prebiotic. Funcționează aducând suficientă apă în lumenul intestinal pentru a înmuia scaunul (prin osmoză) și a stimula contracțiile peretelui intestinal. Sucul concentrat de Prune are efect laxativ datorită conținutului său de acizi organici, zaharuri care asigură o acțiune osmotică și oxifenisatinică. Mana de Frasin, pe care anticii o numeau „miere de aer” este un exudat dulce care se scurge în mod natural sau prin tăierea tulpinii. Prezența manitolului conferă manei proprietăți laxative blânde, care sunt utile pentru stypsis la copii și vârstnici. Florile și frunzele de Nalbă, datorită conținutului lor de mucilagi, sunt folosite ca un laxativ blând cu proprietăți de catifelare, care sunt esențiale pentru protejarea mucoasei intestinale inflamate. Fructul Tamarindului, un copac veșnic verde care crește în India și Africa tropicală, este folosit ca un laxativ blând. Semințele de Fenicul, o plantă aromatică din familia Umbeliferelor de origine mediteraneană și supranumită „fiica soarelui”, au fost recomandate, de către Schola Medica Salernitana, în balonare și pentru calmarea flatulenței.

 

Formula echilibrată și aroma plăcută sunt potrivite în special persoanelor cu intestin sensibil delicat (copii, vârstnici).
Înapoi la blog