Tranzitul intestinal regulat, plantele care ajută la tranzitul intestinal regulat

Tranzitul intestinal regulat, plantele care ajută la tranzitul intestinal regulat

29 aprilie 2021 /în Repere, Perspective /

Milioane de pachete de laxative sunt consumate în Italia în fiecare an. Aceste preparate oferă o soluție temporară problemei, dar o agravează în timp, creând dependență. Peristaltismul este termenul folosit pentru a indica tranzitul alimentelor prin tractul gastrointestinal. Aceasta constă în contracția și relaxarea mușchilor circulari ai intestinului, alternând cu contracția pendulară a mușchilor longitudinali. În acest fel, intestinele își mută conținutul înainte. Încetinirea tranzitului intestinal și rarefiere în excreția fecalelor se numește constipație. Fiziologic, excreția fecalelor variază de la 2-3 ori pe zi până la o dată la 2-3 zile. Stypsis este definit subiectiv ca excreția rară sau dificilă a fecalelor dure, sau obiectiv ca mai puțin de trei excreții pe săptămână. Tulburările de tranzit intestinal nu se limitează la constipație, ci includ o multitudine de alte tulburări, cum ar fi balonarea, intestinul iritabil, disbioza intestinală.

Plantele care ajută la tranzitul intestinal

Tulburările tranzitului intestinal depind în mare măsură de alimentație, în special de consumul redus de fructe, legume și fibre vegetale.

Unele plante medicinale sunt cunoscute în mod tradițional pentru stimularea tranzitului intestinal. Senna sau Cassia, un arbust nativ din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, a ajuns în Europa în timpul cruciadelor și este cel mai des folosit laxativ natural care stimulează secreția și motilitatea intestinală. Cascara este un arbust care crește de-a lungul coastei Pacificului din America de Nord. Scoarța sa, este folosită acționând ca un laxativ blând, restabilind tonusul muscular al colonului, Rădăcina de Rubarbă este folosită în China de mai bine de 5000 de ani pentru acțiunea sa laxativă și coleretică. Florile și frunzele de Nalbă au proprietăți de catifelare care ajută la tranzitul intestinal, fără a provoca iritații. Pitagora a observat chiar că nalba are capacitatea de a „reduce pasiunile și a curăța stomacul”. Sucul condensat obținut prin tăierea frunzelor de Aloe este folosit în mod tradițional pentru acțiunile sale amar-tonice, eupeptice și laxative. Conținutul ridicat de aloină asigură o acțiune stimulatoare a peristaltismului intestinal. Frangula, potrivit lui Pietro Crescenzi, care a introdus-o în secolul al XIII-lea, „este un copac mic care crește în munți, coaja lui poate fi folosită ca ceai sau mestecată fiind un minunat laxativ”.

Preparatele realizate cu plante foarte laxative trebuie evitate în timpul sarcinii, în timpul alăptării și când se confruntă cu inflamații intestinale.
Back to blog