Somn sănătos

Somn sănătos

18 februarie 2022

Și corpul uman este hrănit în două moduri: este umplut cu hrană și restabilit prin somn” (Hildegard din Bingen 1098-1179).

Lumină-întuneric

Nu există fenomene biologice care să nu depindă, nici direct, nici indirect, de alternanța luminii și întunericului. Prezența sau absența unui semnal luminos se traduce printr-un semnal electrochimic trimis de la ochi către glanda pineală și de acolo către hipotalamus, declanșând eliberarea serotoninei în prezența luminii și a melatoninei când se întunecă. Alternarea perioadelor de lumină/întuneric este cea care activează sistemul nervos autonom ortosimpatic în faza reactivă de veghe și, în consecință, contrareglează sistemul nervos autonom parasimpatic în perioada etapei de recuperare sau de repaus.

Insomnie

Insomnia constă în absența somnului, sau senzația de somn insuficient sau deficitar, în ciuda unei posibilități adecvate de a dormi. Un somn bun este de fapt, judecat nu după durata lui, ci după modul în care persoana se trezește.

Insomnia are multe cauze și poate varia ca formă, severitate și durată. Starea de insomnie are numeroase consecințe precum capacitatea redusă de muncă și scăderea performanței; productivitate mai scăzută la locul de muncă, colaborare și armonie redusă cu colegii, disponibilitate mai mică față de „superiori”; mai puține contacte sociale; un risc mai mare de accidente de mașină din cauza oboselii și a utilizării medicamentelor care induc somnul; o rată mai mare de spitalizare; căderi mai frecvente și fracturi osoase, mai ales la vârstnici.

Iluminat exterior

În zilele noastre, marile orașe sunt adesea iluminate cu lumini LED. Deși sunt mai eficiente din punct de vedere economic, produc și multă lumină albastră, care este mai dăunătoare pentru somn. Prin urmare, este clar că sursele de lumină trebuie proiectate pentru a minimiza consecințele negative asupra sănătății noastre. Lumina albastră are o frecvență de 5 ori mai eficientă în inhibarea melatoninei în comparație cu luminile colorate mai calde. Mai mult decât atât, într-un studiu realizat între 1989 și 2013 la Universitatea Harvard pe 110.000 de femei, s-a constatat că iluminatul exterior este legat direct de o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Melatonina și plante favorabile somnului

Pentru a reveni la somn liniștit, în loc să recurgeți la somnifere, ar putea merita să luați în considerare o soluție mai naturală și fiziologică, de exemplu melatonina și alte extracte de plante care acționează în mod special pentru a promova și îmbunătăți calitatea somnului, cum ar fi Eschscholzia, macul roșu, floarea pasiunii, tei, valeriană și balsamul de lămâie.

Back to blog