Somn natural

Somn natural

31 mai 2022

Când sezonul se schimbă și zilele devin mai lungi, pot apărea sau deveni mai evidente tulburările de ritm somn-veghe. Somnul insuficient sau perturbat declanșează o serie de fenomene negative: niveluri de performanță scăzute, concentrare redusă, colaborare și armonie deficitare cu membrii familiei sau colegii, contact social mai mic și, pe de altă parte, un risc mai mare de accidente, fragilitate personală mai mare și un risc de cădere, în special la vârstnici. Dacă tulburările de somn persistă, acestea pot duce la o tendință crescută de obezitate, hipertensiune arterială, diabet, depresie și cancer.

Lumină-întuneric și tulburări de somn

Unul dintre motivele somnului alterat și perturbat este prezența continuă a luminii albastre. Prezența luminii în timpul nopții inhibă producția de melatonină, hormonul care ajută la reglarea ritmului nostru somn-veghe. În special, suntem mult mai sensibili la lumina albastră, care este tipul care face soarele mai strălucitor la amiază, și chiar la monitorul computerului nostru, dar care ne poate perturba și ritmul somn-veghe. În zilele noastre, orașele mari sunt adesea iluminate cu lumini LED. Deși sunt mai eficiente din punct de vedere economic, produc și multă lumină albastră, care este mai dăunătoare pentru somn. Prin urmare, este clar că sursele de lumină trebuie proiectate pentru a minimiza consecințele negative asupra sănătății noastre.

Melatonina

Gardianul somnului este melatonina, super-hormonul produs de glanda pineală, situată în centrul creierului. Poziția sa strategică ghidează și coordonează anumite ritmuri vitale esențiale, în special cel al alternanței dintre somn și veghe.

Plante prietenoase cu somnul

Anumite plante medicinale pot ajuta procesul de adormire, pot reduce sau elimina trezirile nocturne sau dimineața devreme, pot crește cantitatea totală de somn respectând somnul fiziologic, totul fără a compromite starea de veghe, claritatea mentală și nivelul de performanță zilnic. În special, eschscholzia este potrivită persoanelor stresate, aflate în permanentă defensivă; macul roșu induce somnul; pasiflora este ideală pentru cei care sunt anxioși și depresivi; valeriana face mai ușor să adormi; păducelul protejează inima; melisa restabilește echilibrul sistemului nervos; teiul ameliorează tensiunea.

Plantele medicinale sunt utilizate în mod obișnuit pentru a împiedica persistarea tulburărilor de somn. În general, pentru a promova somnul odihnitor, se recomandă să luați preparatul selectat nu numai seara înainte de culcare, ci și dimineața și după-amiaza, mai ales în cazul tulburărilor de somn datorate tensiunii, iritabilității, anxietății și stresului. În anumite cazuri de somn tulburat, este nevoie de 3-4 zile pentru ca efectele acțiunii facilitatoare să se simtă.

Back to blog