Somn care regenerează

Somn care regenerează

16 martie 2021 /în Repere, Perspective /

Un somn bun de noapte se judecă după trezire, dar nu după cât durează: important este să te trezești în formă.

Somnul insuficient sau perturbat duce la fenomene negative precum performanță redusă, productivitate mai scăzută, mai puțină armonie cu familia și colegii, contacte sociale reduse, risc mai mare de accidente, frecvență mai mare a căderilor, mai ales la vârstnici, sănătate mai fragilă.

Anumite plante medicinale și suplimente nutritive specifice pot ajuta la facilitarea adormirii, la reducerea sau eliminarea trezirii nocturne și a trezirii dimineața devreme, la creșterea cantității totale de somn respectând somnul fiziologic, fără a compromite starea de veghe, claritatea mentală și performanța în activitățile zilnice.

Melatonina

Gardianul somnului este melatonina, super-hormonul produs de glanda pineală, descoperit de Descartes, și situat în centrul creierului. Poziția sa strategică ghidează și coordonează anumite ritmuri vitale fundamentale.

Melatonina promovează efecte favorabile asupra organismului: îmbunătățește somnul, crește nivelul de energie, neutralizează radicalii liberi, protejează împotriva îmbătrânirii, crește cantitatea hormonului de creștere care repară leziunile din creier, îmbunătățește sistemul imunitar și reduce riscul de tulburări cardiovasculare.

Eschscholzia (mac de California)

Este liderul plantelor medicinale care favorizează somnul. Sunt folosite atât părțile aeriene, cât și rădăcinile Eschscholziei. Acțiunea principală este relaxarea și facilitarea somnului. Indicațiile pentru utilizarea sa includ dificultatea de a adormi și treziri repetate la persoanele stresate și agitate.

Mac roșu

A fost întotdeauna cunoscut în medicina populară ca un remediu calmant și relaxant, util în tulburările minore de somn și lipsit de efecte secundare. Este cunoscut și ca plantă medicinală care favorizează somnul la bătrâni și cei cu organismul slăbit.

Floarea pasiunii

Un arbust cățărător originar din pădurile umede ale Americii tropicale, cunoscut de azteci, importat în Europa în secolul al XVII-lea și apreciat imediat pentru activitatea sa sedativă și antispastică. Se folosește în cazuri de hiperexcitabilitate nervoasă și insomnie; condiții de stres; modificări ale dispoziției; manifestări psihosomatice; tulburări de menopauză.

Valeriană

Este una dintre cele mai studiate plante medicinale pentru proprietățile sale sedative și relaxante. Proprietățile sale calmante și de stimulare a somnului derivă din acțiunea uleiului esențial, a valepotriaților și a anumitor alcaloizi. Valeriana este un sedativ pentru sistemul nervos central, indicat în caz de surmenaj mental și insomnie. În special, facilitează inducerea somnului fiziologic și îmbunătățește calitatea acestuia.
Back to blog