Simptomele răcelii

Simptomele răcelii

11 ianuarie 2022

După o schimbare bruscă a vremii, după expunerea la aer rece și umed sau la vânt, avem o senzație generală de răceală, boală, frisoane și temperatură ridicată. Ne curge nasul. Strănutăm mult și secrețiile devin iritante. Apoi devin albicioase, apoi gălbui sau verzui. Nasul nostru se blochează și secrețiile dense, lipicioase, nu pot fi eliminate. Nu putem respira pe nas și devine dificil să respirăm. Este posibil să întâmpinăm dificultăți la înghițire și răgușeală cu o voce alterată, care devine uscată și joasă.

Măsuri de adoptat

Iată câteva măsuri simple pentru a ameliora simptomele răcelii:

  1. Acoperiți-vă cu o plapumă.
  2. Suflați-vă nasul numai cu șervețele de hârtie care trebuie aruncate imediat după utilizare.
  3. Acoperiți-vă gura și nasul când strănutați sau tușiți.
  4. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după ce ați tușit sau strănutat și după ce ați fost în locuri publice.
  5. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile.
  6. Utilizați o mască pentru față.
  7. Evitați contact strâns cu persoanele ce au simptome de răceală sau gripă.
  8. Măsurați-vă temperatura.
  9. Inhalarea aerului cald-umed este eficientă la debutul răcelii pentru fluidizarea secrețiilor.

Suplimente nutritive

Anumite suplimente sunt folosite pentru a contracara consecințele unei răceli bruște. Proprietățile benefice se datorează în principal prezenței componentelor care efectuează o acțiune de protecție și calmare asupra căilor respiratorii superioare.

N-acetilcisteină (NAC)

Acesta este un derivat al cisteinei, aminoacidul care conține sulf. Are o acțiune antioxidantă și mucolitică. De asemenea, este un antidot salvator în cazul aportului excesiv de paracetamol.

N-acetilcisteina are acțiune fluidizantă asupra secrețiilor mucoase sau mucopurulente ale căilor respiratorii superioare, în special asupra flegmei dense, vâscoase, tenace, greu de eliminat. Acțiunea rapidă și intensă a acetilcisteinei asupra componentei mucoase a secrețiilor se datorează prezenței unui grup tiol liber (-SH) capabil să reducă și să rupă punțile disulfuroase (-SS-) responsabile de agregarea proteinelor și, deci, vâscozitate mare a mucusului. Punțile disulfurice din proteinele mucusului sunt atacate de N-acetilcisteină. N-acetilcisteina reacționează cu punțile disulfuroase ale structurii proteice a mucusului. Mucusul își pierde vâscozitatea și se dizolvă.

Palmitoiletanolamidă (PEA)

Aceasta este o amidă a unui acid gras endogen. Reprezintă un răspuns natural al organismului nostru la procesele patologice asociate cu inflamația, prin inhibarea mastocitelor. Administrarea PEA joacă un rol cheie în promovarea rezolvării inflamației cu reducerea durerii.

Înapoi la blog