Senzație de somn și incapacitatea de a dormi: remedii pentru insomnie

Senzație de somn și incapacitatea de a dormi: remedii pentru insomnie

28 noiembrie 2019 /în Perspectivă /

O treime din viața noastră o petrecem dormind. Somnul este un fenomen complex care este necesar pentru regenerarea noastră continuă. Un somn de bună calitate este esențial pentru o sănătate bună. Important este să te trezești simțindu-te bine.

Un somn bun, se judecă de fapt, după cum te trezești și nu după cât dormi. Necesarul zilnic de somn variază foarte mult de la o persoană la alta și, în general, variază de la un minim de aproximativ 3 ore până la un maxim de 10 (sau mai multe) ore pe noapte. Acesta este un alt motiv pentru care definiția insomniei este subiectivă. Principalele tulburări ale ritmului de veghe/somn includ dificultatea de a adormi, trezirea repetată în timpul nopții și somnul superficial.

Se crede că aproximativ o treime din populația lumii suferă de insomnie. Persoanele care suferă de insomnie cronică prezintă o capacitate redusă de muncă și de performanță normală, sunt mai puțin productive, mai puțin capabile să colaboreze cu colegii, mai puțin active social, prezintă un risc mai mare de accidente auto, ca urmare a oboselii și a consumului de sedative, prezintă rate mai mari de spitalizare, o frecvență mai mare a căderilor și a fracturilor.

Eliberarea anumitor substanțe este modificată în timpul somnului. Producția unor hormoni, precum melatonina, hormonul de creștere și prolactina, crește în timpul nopții, în timp ce sinteza adrenalinei, hormonul stresului, scade; inima și ritmul respirator încetinesc. Cortizolul și testosteronul sunt eliberați la sfârșitul nopții pentru a facilita trezirea. Eliberarea acestor substanțe în timpul nopții face posibilă neutralizarea radicalilor liberi formați în timpul zilei, care reprezintă o amenințare constantă de agresiune, mai ales în ceea ce privește creierul, cresc nivelul de energie, ajută la repararea daunelor acumulate în țesuturi, protejează împotriva îmbătrânirii, îmbunătățesc sistemul imunitar, reduc riscul bolilor cardiovasculare. În acest fel, organismul, vindecat și regenerat de somn, este gata să înceapă o nouă zi.

Lumina în timpul nopții inhibă producția de melatonină, hormonul care ajută la reglarea ritmului nostru de veghe/somn. În special, suntem foarte sensibili la lumina albastră, care ne poate tulbura ritmul, mai ales noaptea, când avem nevoie de întuneric. În zilele noastre, orașele mari sunt adesea iluminate cu lumini LED. Mai eficiente din punct de vedere economic, produc multă lumină albastră care este mai dăunătoare pentru somn.

Melatonina și plantele medicinale

Medicina pe bază de plante are un efect terapeutic mai puțin intens și mai lent în comparație cu tratamentul farmacologic convențional; cu toate acestea, nu provoacă dependență farmacologică și nu modifică structura somnului normal. De obicei, plantele medicinale sunt folosite pentru a preveni cronicizarea tulburărilor de somn sau pentru a promova renunțarea la medicamentele psihotrope.

În acest caz, aceste tipuri de medicamente sunt reduse progresiv și – în unele cazuri – sunt înlocuite. În general, în tratamentul insomniei, se recomandă administrarea preparatului ales nu doar seara înainte de culcare, ci și dimineața sau după-amiaza, mai ales în cazul tulburărilor de somn cauzate de tensiune, anxietate, și stres.

Plantele medicinale care ajută la tratarea insomniei pot fi folosite singure sau în preparate care sunt combinate în diverse moduri.

Valeriană

(Valeriana officinalis L.) Valeriana – sau iarba pisicilor – este o plantă erbacee din familia Valerianaceae. Valeriana a fost folosită ca plantă medicinală de secole, cel puțin încă din antichitatea greacă. Termenul derivă din latinescul „valere”,  a fi sănătos și este o indiciu al proprietăților curative ale plantei.

În Evul Mediu, alchimiștii considerau valeriana o „plantă magică”.

În timpul Renașterii a fost folosită pentru capacitatea sa de a preveni atacurile de epilepsie.

În prezent este una dintre cele mai studiate plante medicinale, datorită proprietăților sale sedative și relaxante musculare. Mirosul de valeriană, care se intensifică odată cu uscarea, este destul de neplăcut deoarece amintește de picioarele transpirate. Pisicile, pe de altă parte, îl adoră, în măsura în care în unele locuri, valeriana este cunoscută și sub numele popular de „iarba pisicilor”. Medicina pe bază de plante folosește rădăcinile plantei. Proprietățile sedative, spasmolitice și de inducere a somnului ale valerianei derivă din activitatea uleiului esențial, a valepotriaților și a anumitor alcaloizi. O cană de rădăcină de valeriană obținută prin macerare la rece, folosind 1 linguriță la o cană de apă și lăsată la macerat timp de 6 ore, luată înainte de culcare. Acțiunea sedativă și de facilitare a somnului, a macerării la rece s-a dovedit a fi superioară celei a infuziei, întrucât anumite componente termolabile sunt respectate.

Se mai poate folosi tinctura mamă: 20-40 de picături, de 1-3 ori pe zi, sau 50 de picături seara. Pentru a promova în mod natural calmul și somnul, se poate folosi și extractul uscat, obținut din rădăcină de valeriană și titrat la acizi valerenici. De obicei, se recomandă să luați 1-2 comprimate cu puțină apă.

Preparatele pe bază de valeriană pot fi luate la orice vârstă. La doza recomandată nu au efecte secundare; cu toate acestea, utilizarea lor nu este recomandată în timpul sarcinii și alăptării.

Melatonina

Melatonina este reglatorul prin excelență al ciclului trezire/dormire. Producerea și eliberarea lui în sânge sunt stimulate de întuneric și inhibate de lumină. La om, secreția de melatonină crește la scurt timp după ce cade întunericul; atinge apogeul în miezul nopții (între 2 și 4 dimineața), pentru a scădea apoi treptat în ultima parte a nopții. Concentrațiile plasmatice ale acestui hormon variază considerabil în funcție de vârstă: încep să scadă la adulți, și mai ales la vârstnici. Melatonina este produsă în glanda pineală din serotonină. Nivelurile de serotonină sunt mai mari în timpul zilei și scad în timpul nopții, în timp ce melatoninei i se întâmplă invers. Secreția multor hormoni este influențată direct sau indirect de serotonină și melatonină: cortizolul și testosteronul sunt eliberați înainte de trezire, în timp ce hormonul de creștere (sau GH) este eliberat în timpul nopții.

Suplimentarea cu Melatonină înainte de culcare favorizează somnul, îmbunătățește calitatea acestuia, rupând cercul vicios care este responsabil de insomnie.

Eschscholzia (Mac de California) (Eschscholzia californica Chamisso)

Liderul fitocomplexelor cu acțiune sedativă, de inducere a somnului. Conține numeroși alcaloizi pavine (escholtzină, californidină), alcaloizi protopinici (protopină), flavone, fitosteroli, carotenoizi. Acționează asupra receptorilor benzodiazepinelor. Eschscholzia este indicată, în special, în următoarele afecțiuni: insomnie cu debut în somn, distonie neurovegetativă. Protopina este unul dintre cei mai comuni alcaloizi protopin.

Este relaxant, inducător de somn, sedativ, antispastic. În uz clinic, Eschscholzia a demonstrat acțiune prelungită fără deprimare a sistemului nervos central, păstrând astfel acuitatea mentală. În plus, este o plantă bine tolerată de copii și, prin urmare, este utilizată în prezența tulburărilor neurovegetative la copii și a enurezisului nocturn.

Mac roșu (Papaver rhoeas L.)

A fost întotdeauna cunoscut în medicina populară ca un remediu sedativ și calmant pentru sistemul nervos central. Este utilizat pentru tratarea tulburărilor minore de somn, datorită acțiunii sale sedative fără efecte colaterale (Comisia Europeană, 1988): este recunoscut ca un remediu pentru facilitarea somnului, chiar și la vârstnici și persoane fragile.

L-teanina

Este un aminoacid, extras din frunzele de ceai, despre care s-a dovedit că stimulează producerea undelor alfa cerebrale rezultând un efect calmant, fără a provoca somnolență. Au fost efectuate numeroase studii farmacologice și clinice, care au confirmat efecte relaxante, creșterea capacității de învățare și concentrare, îmbunătățirea calității somnului, recuperarea după stres fizic, îmbunătățirea performanței fizice și psihice.

Linia Serenotte

Pentru a controla tulburările de somn și a regla ritmul de veghe/somn, ca în cazul schimbării de fus orar, Specchiasol a elaborat diverse preparate folosind remedii naturiste:

  • Picături Serenotte
  • Spray sublingual Serenotte
  • Serenotte Plus 1 mg
Ceai de plante Serenotte
Back to blog