Schimbări de sezon și fibre

Schimbări de sezon și fibre

15 noiembrie 2022

Când anotimpurile se schimbă, este important să ne ajutăm corpul să se adapteze la noile condiții de mediu. Consumul de alimente bogate în fibre ajută la eliminarea deșeurilor acumulate și la promovarea tranzitului intestinal, în special la cei predispuși la constipație. Fibrele bogate în clorofilă îndeplinesc de fapt o acțiune benefică de protecție, anti-acidă, prebiotică, favorizând activitatea normală a intestinului.

Beneficiile fibrelor

Fibrele sunt porțiunea alimentelor vegetale care nu sunt nici digerate, nici absorbite de corpul uman. Ele constau în principal din polizaharide. Lipsa fibrelor alimentare determină încetinirea activității intestinale, reducerea eliminării deșeurilor și creșterea absorbției substanțelor nutritive cu tendință de obezitate. Una dintre principalele activități ale fibrelor este, așadar, stimularea mișcărilor intestinale.

Importanța fibrelor alimentare

Tulburările de tranzit intestinal depind în mare măsură de obiceiurile noastre alimentare, caracterizate de extreme, fie că sunt prea multe sau prea puține: prea multe zaharuri, prea multe grăsimi și prea multă carne roșie pe de o parte; prea puține fructe și legume și puține fibre alimentare pe de altă parte. În Italia, ghidurile Institutului Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție (INRAN) recomandă un consum de fibre de aproximativ 30 g pe zi, de preferință obținute prin consumul frecvent de alimente bogate în fibre sau alimente dietetice cu o concentrație mare de fibre. Lipsa fibrelor alimentare determină încetinirea mișcărilor intestinale, dar și eliminarea redusă a deșeurilor și absorbția crescută a nutrienților cu tendință la obezitate.

Lipsa fibrelor și constipație

Afirmația medicului patolog și chirurg irlandez, Denis Burkitt (1911-1993) – „Dacă treci pe scaune mici, trebuie să ai spitale mari” – ne atrage atenția asupra consecințelor unei diete sărace în fibre, care provoacă încetinirea mișcărilor intestinale, eliminarea redusă a deșeurilor și absorbția crescută a caloriilor cu predispoziție pentru așa-numitele „boli ale civilizației”: constipație, disbioză, diverticulită și polipi intestinali, cancer de colon, hemoroizi, obezitate, diabet, sindrom metabolic.

Mănâncă verde

Pe baza statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, Italia este țara cu cel mai înalt consum de fructe și legume în lume, cu 213 kg de legume pe cap de locuitor în fiecare an și 132 kg de fructe. Aceste produse sunt extrem de importante în măsura în care sunt bogate în vitamine, proteine, micronutrienți, dar mai ales fibre. Tranzitul intestinal regulat poate fi promovat cu preparate dietetice și alimente pe bază de fibre vegetale, care trebuie luate mai ales în timpul schimbărilor de sezon și în prezența constipației, balonării, intestinului iritabil, diverticulitei și polipozei.

Back to blog