Sănătatea intestinală

Sănătatea intestinală

23 februarie 2021 /în Perspectivă /

Există un organ al corpului uman care este puțin cunoscut, dar de importanță vitală, situat în intestin, cântărind un kilogram, format din trilioane de microorganisme – de până la 10 ori mai mare decât numărul celulelor noastre; un organ în continuă transformare, al cărui echilibru ne influențează într-o măsură enormă sănătatea. Acest organ, cunoscut anterior sub numele de flora intestinală, este în prezent numit „microbiotă”. 

Dacă el este alterat, fenomen cunoscut sub numele de „disbioză” intestinală, se declanșează numeroase tulburări și afecțiuni tipice timpurilor noastre.

Restabilirea echilibrului și sănătății microbiotei și a întregului ecosistem intestinal, necesită alegerea unei diete echilibrate și, în multe cazuri, administrarea de suplimente nutritive, fitocomplexe și probiotice.

Prebiotice, probiotice, simbiotice

O microbiotă echilibrată are nevoie de o alimentație bună, de un stil de viață sănătos și de administrarea bacteriilor și a preparatelor care îi favorizează viața.

Cele mai importante criterii pentru o dietă care ajută microbiota să prospere trebuie să prevadă conținutul de fibre alimentare, calitatea și compoziția alimentelor, conținutul acestora în probiotice și lipsa conservanților, coloranților și îndulcitorilor artificiali).

Restabilirea echilibrului ecosistemului intestinal, necesită în multe cazuri luarea de bacterii lactice vii sau probiotice sub formă de suplimente.

Deoarece bacteriile acționează împreună ca un grup, se folosește un amestec de probiotice pentru a regulariza microbiota.

Cercetări ample au arătat un anumit efect benefic al probioticelor în unele afecțiuni, ca barieră împotriva enterobacteriilor patogene, reducerea simptomelor legate de intoleranța la lactoză, prevenirea diareei la copii, prevenirea și tratarea diareei, reducerea eczemelor atopice, creșterea eficacității sistemului imunitar. .

Prebioticele sunt alimente nedigerabile care promovează creșterea și activitatea bacteriilor intestinale benefice. Principalele prebiotice sunt fibrele alimentare solubile, cum ar fi inulina și lactoferina.

Termenul de probiotice e de origine greacă („pro bios”, „care favorizează viața”), introdus în 1965 de medicii veterinari Lilly și Stillwell, este folosit pentru a descrie microorganismele vii și viabile care au un efect benefic asupra sănătății, prin echilibrarea microbiotei. .

Termenul de simbiotice este folosit pentru a descrie suplimentele în care probioticele și prebioticele sunt utilizate în combinație pentru a promova dezvoltarea unei flore bacteriene protectoare, profitând de acțiunea lor sinergică.
Back to blog