Sănătatea și tulburări ale tractului urinar

Sănătatea și tulburări ale tractului urinar

 

 8 martie 2021 /în Perspectivă /

Tulburările tractului urinar inferior sunt o afecțiune foarte frecventă. Acestea afectează în principal femeile adulte, cu o incidență de 50 de ori mai mare decât la bărbați, datorită lungimii mai scurte a uretrei feminine care permite bacteriilor din intestin să migreze în vezică.

Dintre agenții responsabili de tulburările tractului urinar, un rol important îl joacă Escherichia coli, un germen care își are originea în intestin și călătorește până la vezică. Următoarea etapă se caracterizează prin multiplicare și colonizare locală cu aderența bacteriilor la pereții vezicii urinare, datorită prezenței micilor ventuze cunoscute sub numele de adezine. Alipindu-se de pereții vezicii urinare, bacteriile Escherichia coli activează un proces de eliberare de substanțe care apelează la alte bacterii cu formarea de colonii organizate care formează ceea ce este cunoscut sub numele de „biofilm”. Aceste structuri formează un adevărat scut care permite bacteriilor să scape de acțiunea sistemului imunitar care apără organismul și de efectele antibioticelor. Supraviețuirea germenilor în faza latentă va face ulterior posibil ca aceste colonii să elibereze bacterii, determinând o recidivă a infecției tractului urinar. 

Plante și suplimente nutritive

Pentru a preveni reapariția afecțiunilor tractului urinar, preparatele naturale de pe piață folosesc cel mai bine ,în special proprietățile merișorului american, precum și cele ale manozei, acetilcisteinei și mesteacănului, care lucrând împreună, favorizează o stare bună a tractului urinar.

Merișor american

Fructele de merișor american (Vaccinium macrocarpon Ait.), un arbust din familia Ericaceae, sunt folosite pentru a controla infecțiile recurente ale tractului urinar. Utilizarea pe scară largă a produselor pe bază de afine provine dintr-un studiu realizat în 1994 și publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA): pe 153 de femei în vârstă, care suferă de tulburări recurente ale tractului urinar, aportul a 300 de grame de suc american de afine timp de 6 luni s-a dovedit eficient în reducerea infecțiilor urinare. Datorită faptului că este bogat în procianidine, acest fruct inhibă aderarea germenilor la membrana mucoasă care acoperă tractul urinar, favorizând eliminarea lor cu urina. De asemenea, provoacă acidificarea urinei, creând astfel un mediu nefavorabil pentru germeni și, în special pentru Escherichia coli, care este adesea responsabilă pentru tulburări.

Mesteacăn

Mesteacănul conține toată energia și principiile active necesare restabilirii echilibrului acido-bazic: facilitează eliminarea urinei, îndepărtează depunerile de substanțe acide din matricea țesutului conjunctiv, elimină deșeurile și toxinele și favorizează regenerarea țesuturilor.

 

Back to blog