Safe sun

Safe sun

Siguranță în expunerea la Soare

3 august 2021 /în Repere, Perspective /

Expunerea la soare este un fenomen vital. Soarele este marele sincronizator al tuturor ritmurilor biologice; încurajează producerea și activarea vitaminei D, necesară pentru a absorbi calciul în oase, pentru a îmbunătăți tonusul muscular general, pentru a reduce depresia și pentru a facilita producerea de endorfine, care controlează durerea și asigură o stare bună. Cu toate acestea, expunerea prelungită și intensă la soare provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și crește riscul de cancer de piele. Acest efect este legat de acțiunea razelor ultraviolete, care determină formarea radicalilor liberi. Pielea nu uită de consecințele dăunătoare ale expunerii prelungite sau repetate la agresiunile externe. Ele sunt înregistrate de moștenirea genetică a celulelor noastre și menținute în timp.

 Puterea de iradiere sau reflexie a suprafețelor expuse la soare este extrem de variabilă. Deci, în timp ce pășunile reflectă 0,5-3% din radiații, nisipul și marea reflectă 20%, iar zăpada 60-80%. De asemenea, merită să ne amintim că transpirația diluează concentrația filtrelor solare, făcând necesară reaplicarea.

 Filtre solare

Utilizarea filtrelor solare, a cremelor, a laptelui și a uleiurilor este un mijloc valid de protecție în măsura în care acestea reduc numărul de radiații ultraviolete care pătrund în piele. Protecția locală trebuie reaplicată în mod regulat înainte de expunerea la soare. Copiii sunt deosebit de sensibili la lumina soarelui și prin urmare, au nevoie de mai multă protecție decât adulții.

 Toate produsele care conțin filtre solare indică un factor de protecție solară. Oricum, merită să ne amintim că factorul indicat pe ambalaj trebuie redus cu 30% deoarece cantitatea testată în laborator este net mai mare decât cea utilizată efectiv în timpul expunerii la soare. Prin urmare, un factor de protecție solară de 10 este de fapt egal cu un factor de protecție de 7.

 Filtrele solare, care sunt selectate în funcție de caracteristicile propriului fototip, trebuie aplicate cu jumătate de oră înainte de expunere. Pentru performanțe optime, crema de protecție solară trebuie aplicată de fiecare dată când o persoană este expusă la soare și trebuie să conțină substanțe hipoalergenice capabile să garanteze un scut fizic împotriva razelor ultraviolete.

Back to blog