Alergând în cercuri
Share
11 august 2021 /în Repere, Perspective /
Infecțiile tractului urinar inferior (ITU) sunt o tulburare foarte frecventă. Există aproximativ 150 de milioane de cazuri în întreaga lume. Cistita afectează în mod obișnuit femeile adulte într-un ritm de 50 de ori mai mare decât bărbații, din cauza scurtității uretrei feminine în comparație cu cea masculină, permițând astfel bacteriilor intestinale, în special Escherichia coli, să se ridice în vezică.
După ce se atașează de peretele vezicii urinare, bacteria Escherichia coli începe să elibereze substanțe care atrag alte bacterii cu formarea ulterioară de colonii organizate, creând astfel așa-numitul „biofilm”. Aceste structuri permit bacteriilor să scape de detectarea de către sistemul imunitar al organismului și activitatea antibiotică. Supraviețuirea germenilor în stadiul latent va permite ulterior eliberarea bacteriilor din coloniile menționate, provocând o recidivă a infecției urinare.
În cazul cistitelor recurente, Asociația Europeană de Urologie recomandă utilizarea alternativelor la tratamentele cu antibiotice pentru a evita utilizarea repetată și pe termen lung a acestora, în vederea prevenirii formării tulpinilor rezistente.
Merișor, manoza și acetilcisteina
Preparatele naturale vândute în mod obișnuit încearcă să îmbunătățească proprietățile Merișorului, Manozei și N-Acetilcisteinei în special. Mai exact, datorită conținutului său ridicat de procianidină, Merișorul oprește aderarea bacteriilor la celulele mucoasei care căptușesc tractul urinar, facilitând astfel eliminarea acestuia prin urinare. Această activitate este finalizată de Manoză. Studiile experimentale recente au documentat eficiența N-acetilcisteinei în descompunerea și reducerea conținutului de bacterii din „biofilmul” de Escherichia coli. Această activitate este capabilă să sporească atât proprietățile Merișorului, cât și eficacitatea antibioticelor, în special în prevenirea recăderilor.