Remedii naturiste pentru artroză și alte tipuri de dureri articulare

Remedii naturiste pentru artroză și alte tipuri de dureri articulare

25 martie 2020 /în Perspectivă /

Cea mai frecventă cauză a durerii reumatice este artroza, adică o deteriorare progresivă a cartilajului articulațiilor, care afectează și oasele (osteofite), sinovia (inflamația) și capsulele articulare (edem).

În condiții normale, cartilajul este format dintr-o matrice conjunctivă (colagen și proteoglicani) și condrocite. Conține până la 85% apă la tineri și aproximativ 70% la vârstnici. Funcția sa de „pernă hidraulică” este, prin urmare, redusă în timp.

În stadiile inițiale ale artrozei, cartilajul pierde proteoglicani și apoi apă; ulterior, devine mai sărac în colagen, pierzând elasticitatea. Inflamația articulară repetată (artrita), chiar dacă nu este declanșatorul procesului de artroză, ci consecința acestuia, joacă un rol important în progresia și caracterul cronic al bolii.

Diferitele forme de artroză

Durerea articulară este simptomul artrozei care se agravează odată cu imobilitatea și se ameliorează cu mișcarea lentă, treptată și progresivă.

Cele mai frecvente forme locale de artroză sunt: artroza cervicală, durerea de umăr, artroza lombară, artroza cu durere la baza degetului mare sau rizartroza, artroza de șold sau coxartroza, artroza dureroasă a genunchiului sau gonartroza, artroza piciorului. Rezonanța magnetică a zonei în cauză arată uzura și inflamația cronică a articulației.

Prevenirea și tratamentul artrozei

Este posibilă prevenirea și tratarea artrozei cu modificări ale stilului de viață (greutate corporală corectă, mișcare regulată, alimentație sănătoasă, aport de apă, postură corectă, sarcini reduse), medicină simptomatică și de întreținere, fitomedicamente, tratament prin infiltrare (acid hialuronic), fizioterapie, orteză, reabilitare, acupunctură.

AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) conțin diferite categorii de ingrediente active și sunt folosite pentru combaterea inflamației articulațiilor. Efectul lor asupra inflamației și durerii este rapid, dar utilizarea lor repetată prezintă riscul de reacții adverse, care afectează în special tractul gastro-intestinal.

Rolul remediilor naturiste

Anumite suplimente nutritive ajută la ameliorarea durerilor și la protejarea articulațiilor, cu efect antiinflamator și condroprotector asupra cartilajului articular, datorită ingredientului activ pe care îl conțin.

Plante și suplimente nutritive cu acțiune antiinflamatoare pronunțată

Acţionează prin reducerea producţiei şi eliberării de citokine inflamatorii, controlând simptomele inflamatorii (durere, umflături, roşeaţă, temperatură locală crescută, funcţionalitate articulară compromisă).

Gheara diavolului sau harpagophytum

Această plantă crește în sudul Africii, în deșertul Kalahari, unde este cunoscută drept „gheara diavolului”. În prezent este considerată în medicina pe bază de plante drept planta antireumatică prin excelență. Harpagophytum are mai multe acțiuni favorabile pentru articulații, deoarece este antiinflamator, analgezic și previne uzura cartilajelor, din care într-adevăr întărește fibrele elastice. Eficacitatea plantei se datorează conținutului său bogat în ingrediente active cunoscute sub numele de iridoide (harpagozidă, procumbide, harpagid), care se găsesc în rădăcinile secundare ale plantei.

Boswellia

Boswellia este un copac care crește în regiunile deluroase din India și China. Rășina a fost folosită de secole în medicina tradițională ayurvedică pentru proprietățile sale terapeutice împotriva reumatismului inflamator și a afecțiunilor intestinale. De asemenea, acizii boswellici inhibă migrarea leucocitelor prin blocarea eliberării locale a elastazei, o enzimă proteolitică responsabilă pentru distrugerea colagenului din cartilajul articulațiilor.

Palmitoiletanolamidă (PEA)

Este amida unui acid gras endogen și este, prin urmare, răspunsul natural al organismului nostru la procesele patologice asociate cu inflamația, ca urmare a inhibării mastocitelor, celule care eliberează cantități mari de substanțe inflamatorii. Molecula poate fi găsită în diverse alimente, precum roșii, ouă, mazăre, soia. Administrarea PEA joacă un rol cheie în promovarea tratării inflamației și a reducerii consecutive a durerii.

Plante si suplimente nutritive cu acțiune condroprotectoare

Ele promovează și stabilizează diferitele componente ale cartilajului, reducând consecințele stresului oxidativ care dăunează articulațiilor.

Pycnogenol

Extractul obținut din scoarța de pin maritim francez (Pinus pinaster Aiton), bogat în diverși polifenoli și, în special, procianidine, este folosit în medicina pe bază de plante pentru capacitatea sa de a reduce inflamația articulațiilor, edemul și deteriorarea cartilajului. Extractul din scoarță de pin maritim francez are un tropism remarcabil pentru proteinele (colagen, elastina) care alcătuiesc cartilajul articulațiilor. De asemenea, inhibă activarea moleculelor care provoacă și hrănesc inflamația.

Colagen hidrolizat

Colagenul constituie aproximativ un sfert din toate proteinele din organism și este format în principal dintr-o secvență de trei aminoacizi (glicină, prolină, hidroxiprolină) sub forma unui triplu helix, care este compact și rezistent. Peptidele cu greutate moleculară mică, obținute din hidroliza colagenului, se absorb mai ușor în intestin, și stimulează regenerarea cartilajului, favorizând sinteza colagenului, glicozaminoglicanilor și acidului hialuronic, reducând inflamația și durerea.

UC-II, colagen de tip II nenaturat

Este un ingredient funcțional care conține un colagen glicozilat de tip II, nenaturat, care ajută la regenerarea cartilajului, reducând nivelul de citokine inflamatorii circulante și durerea. În special, colagenul reduce rigiditatea dureroasă a articulației genunchiului în caz de gonartroză.

Vitamina C

Producția endogenă de colagen depinde și de activitatea vitaminei C. Acidul ascorbic este coenzima enzimei care adaugă grupări hidroxil la lizină și prolina colagenului, permițând stabilizarea triplei helix de colagen prin legăturile de punte de hidrogen dintre lanțuri corespunzătoare. Vitamina C întărește țesuturile de susținere, participă la formarea și regenerarea țesutului conjunctiv, asigură compactitatea structurii colagenului.

Mangan

Manganul contribuie la formarea țesutului conjunctiv și ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ articular.

Linia Leni Complex™

Leni Complex™ este o linie special elaborată pentru a oferi o soluție naturală pentru nevoile tuturor celor care suferă de disconfort și rigiditate constantă a articulațiilor, în special la nivelul mâinilor, coatelor, spatelui, genunchilor și picioarelor.

Leni Complex™ Tablets este un supliment alimentar pe bază de plante medicinale. Conține un complex exclusiv și inovator numit LeniFit™, constând din gheara diavolului, Boswellia, care promovează funcționalitatea articulațiilor fiziologice și Pycnogenol. În plus, combinația cu seleniul face ca produsul să fie și un antioxidant valid.

Leni Complex™ Gel este o formulă exclusivă de GEL, non-gras, care se absoarbe rapid, realizată cu extracte din plante precum gheara diavolului, Boswellia, Dulce de luncă și Capsicum, deosebit de utilă pentru ameliorarea celor mai comune tipuri de disconfort la nivelul articulațiilor.

Leni Complex™ Collagen este un supliment alimentar realizat cu Colagen* și Palmitoiletanolamidă (PEA). Conține vitamina C, care contribuie la formarea colagenului și la funcționarea normală a oaselor și cartilajului. Formula este completată cu mangan, care ajută la formarea țesuturilor conjunctive.

*Colagen de tip II nedenaturat

Back to blog