Protejarea masei musculare

Protejarea masei musculare

24 februarie 2022

O pierdere a masei musculare, numită sarcopenie, este un proces fiziologic legat de vârstă și implică o reducere progresivă a forței musculare. Se crede că pierderea fiziologică de masă musculară este de ordinul a aproximativ 3-8% pe deceniu după vârsta de 30 de ani. Pierderea musculară sarcopenică este diferențiată, fie că fiziologică, fie că patologică. În ultimul caz, pierderea de masă musculară poate afecta și capacitatea noastră de a desfășura activități zilnice.

Cauzele

Unii dintre principalii factori care cauzează sarcopenia includ inactivitatea fizică, imobilizarea, repausul prelungit la pat, consecințele traumei, bolile acute și cronice, un aport alimentar redus de proteine, malnutriția, senescența, andropauza și menopauza. În special, repausul forțat la pat din cauza traumatismelor sau a bolii implică o pierdere rapidă a masei și a forței musculare, în special la vârstnici, cu riscul unei pierderi a autonomiei personale.

Consecințele pierderii masei musculare

Pierderea masei musculare odată cu creșterea relativă a masei de grăsime determină o reducere a forței musculare, un risc crescut de cădere din cauza efectului de stabilizare, un compromis al mușchilor, o autonomie redusă și o predispoziție la procese infecțioase. Se creează astfel un cerc vicios, care agravează progresiv sarcopenia, agravând declinul stării generale a persoanei. Consecințele pierderii masei musculare pot afecta numeroase funcții îndeplinite de proteinele din organism (structurale, enzimatice, de transport, de mișcare, respiratorii, cardiace, imune, hormonale, genice).

Aminoacizi esențiali

Aminoacizii esențiali constituie elementele de bază necesare pentru sinteza proteinelor. La vârstnici, administrarea unui supliment cu aminoacizi esențiali în timpul repausului forțat la pat, chiar și pentru perioade scurte, ajută la păstrarea masei musculare, precum și a funcționalității musculare, cardiace și respiratorii. Studiile au arătat, de asemenea, că luarea de aminoacizi esențiali accelerează procesul reparator în ulcerele trofice. Un alt efect indus de aminoacizii esențiali este facilitarea și accelerarea refacerii funcționale la subiecții care au suferit intervenții chirurgicale, în special în domeniul ortopedic. Suplimentarea cu aminoacizi esențiali este de asemenea utilă în condițiile fiziologice la adulții care doresc să-și tonifieze corpul, prin promovarea creșterii masei slabe în raport cu masa de grăsime, precum și pentru menținerea unei greutăți sănătoase.

 

Back to blog