Proprietățile și beneficiile Aloe Vera

Proprietățile și beneficiile Aloe Vera

5 iulie 2022

Folosită dintotdeauna în scop terapeutic în fiecare epocă, pe fiecare continent, în fiecare cultură, astăzi Aloe este recomandat pentru proprietățile sale purificatoare, hidratante, regenerante, antiinflamatoare și imunostimulante.

Soiuri de aloe

Trăsătura distinctivă pentru Aloe sau Crinul deșertului este capacitatea sa extraordinară de a reține apa, chiar și în climatele calde și aride, permițându-i să supraviețuiască în zone cu condiții extrem de dificile, fiind o plantă cu creștere sălbatică originară din Africa de Sud, America de Sud și regiunile mediteraneene. Dintre cele 350 de soiuri de Aloe găsite pe pământ, cea de cel mai mare interes în scop cosmetic și terapeutic este Aloe vera barbadensis Miller L. Materia primă folosită este concentratul de suc, obținut prin incizia frunzelor.

O istorie ca lider

Documentele antice mărturisesc cum proprietățile antiinflamatorii, antibiotice, analgezice, purificatoare și imunostimulante erau deja cunoscute și exploatate de către asirieni, egipteni, evrei, greci, romani, indieni, chinezi, mayași. Cleopatra a folosit un unguent de Aloe pentru proprietățile sale hidratante, emoliente, protectoare, capabile să mențină sau să restabilească elasticitatea pielii, oferindu-i un aspect tineresc. Efectul revitalizant încă este apreciat până în prezent, până în punctul în care în medicina estetică Aloe este definit „cadoul lui Venus”. În 1994, Wendell Winters de la Universitatea din Texas Health Science Center din San Antonio a analizat compoziția Aloe, identificând cel puțin 160 de ingrediente active, specificând principalele proprietăți ale Aloe, pe care ea a definit-o drept „o farmacie într-o plantă”.

Proprietățile benefice ale Aloe

Ultimul deceniu a cunoscut o creștere bruscă a numărului de publicații științifice axate pe Aloe și pe valoarea sa terapeutică actuală, cu un accent deosebit pe activitatea sa antioxidantă, imunostimulatoare, antivirală și antitumorală, integrând și completând abordarea convențională a diferitelor afecțiuni și cele mai relevante forme patologice din lumea de astăzi. Până în prezent, sunt cunoscute peste 160 de ingrediente active. Principalul component al Aloe este Acemannan, o mucopolizaharidă care întărește sistemul imunitar.

Utilizare internă și externă

În fitoterapie Aloe se administrează pe cale orală pentru tratamente periodice de detoxifiere, pentru a reduce colesterolul, celulita, problemele digestive, protecția împotriva stresului oxidativ, prevenirea și vindecarea infecțiilor bacteriene, virale și fungice recurente sau cronice (Herpes labialis, Herpes zoster), pentru prevenirea tumorilor (finalizarea terapiei convenționale), în cazurile de consum de droguri pe termen lung, în timpul chimioterapiei și pentru bolile cronice.

Nu mai puțin importantă este utilizarea preparatelor pe bază de Aloe pentru aplicații topice, pentru pielea fragilă, sensibilă, predispusă la deshidratare, uscăciune, pentru prevenirea îmbătrânirii pielii, în caz de roșeață și arsuri, în timpul și după radioterapie.

 

 

 

 

 

Înapoi la blog