Propolis pentru combaterea bolilor sezoniere

Propolis pentru combaterea bolilor sezoniere

7 decembrie 2021

În sezonul toamnă-iarnă, orele de lumină naturală scad, temperaturile scad, poluarea mediului crește la fel și riscul de a contracta o răceală. Anumite componente nutritive naturale și, în special, propolisul, facilitează adaptarea organismului la sezonul de iarnă și îi întăresc sistemul imunitar.

Propolis, pentru imunitate

De la începutul primăverii și până la sfârșitul verii, cele mai experimentate albine lucrătoare colectează propolis pentru a promova soliditatea celulelor, pentru a oferi o căptușeală internă, pentru a garanta apărarea împotriva inamicilor, pentru a menține condiționarea microclimatului și pentru a asigura sănătatea stupului. Masticația și secrețiile salivare ale albinelor transformă rășina cu ceară și polen colectate din copaci pentru a crea propolis, sunt o adevărată alchimie vegetală.

Cuvântul propolis este derivat din grecescul „pro”, care înseamnă „în favoarea” și polis, „oraș”, indicând utilizarea acestui amestec aparent brut pentru a proteja stupul împotriva intruziunilor și a repara orice daune suferite. În lumea greacă, Hipocrate, Aristotel și Pliniu lăudau virtuțile propolisului, care în vremurile romane antice era mai scump decât mierea. Legionarii romani îl purtau în sacoșă, împreună cu Coada Șoricelului, o plantă erbacee, pentru a trata rănile. În secolul al XIX-lea, propolisul era marele remediu popular antiinfecțios, antiinflamator, calmant și vindecător pentru uz local, în special în țările din Est și în Germania.

În prezent, propolisul este folosit atât pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor sezoniere cu caracter episodic sau epidemic, cât și pentru restabilirea integrității mucoaselor și a sistemului imunitar, protejând intrarea de potențialii agresori care reprezintă o amenințare la adresa siguranței. Propolisul este, de fapt, un antiseptic puternic, care are proprietăți antivirale, antibiotice și antifungice. Beneficiile propolisului se datorează și proprietăților sale antiinflamatoare, balsamice, cicatrizante și imunostimulatoare.

Partea cea mai activă este formată din polifenoli care protejează împotriva daunelor radicalilor liberi și a metalelor grele. Un studiu recent a arătat cum polifenolii propolisului (flavonoide și acizi fenolici) favorizează formarea de anticorpi, crescând secreția de interferon și interleukine, întărind astfel activitatea imunitară.

 

Back to blog