Propolis: integritate și apărare
Share
12 ianuarie 2023
Propolisul constă dintr-un amestec de substanțe rășinoase, gumoase și balsamice colectate de albine primăvara din mugurii și scoarța copacilor, cu adaos de secreții salivare. Omul a înțeles posibilitatea de a transfera proprietățile protectoare ale propolisului din stup către el însuși, în principal pentru a preveni sau trata afecțiunile sezoniere de natură epidemică, dar și pentru a restabili integritatea mucoaselor și a sistemului imunitar la „holul de intrare”, apărând împotriva potențialilor agresori care reprezintă o amenințare pentru siguranța lui.
Protecția stupului
Mandibulele în formă de clește ale albinelor lucrătoare mai în vârstă permit colectarea Propolisului, de la sfârșitul primăverii până la sfârșitul verii, pentru a asigura soliditatea celulelor, căptușeala lor internă, apărarea împotriva inamicilor, mumificarea intrușilor, condiționarea microclimatului și sănătatea stupului.
Sistem imunitar
Această rășină vegetală este un amestec complex de substanțe glicoproteice, compuși fenolici, aminoacizi și minerale. Are acțiune antiinfecțioasă și imunomodulatoare. Există numeroase indicații pentru utilizarea preparatelor pe bază de propolis: ulcere bucale, infecții cu Candida ale cavității bucale și ale tractului gastrointestinal, convalescență, faringită, gingivostomatită, herpes labial, infecții ale căilor respiratorii, infecții virale, gripă, ganglioni limfatici umflați în curs de procese infecțioase în tractul respirator superior, răceli, răgușeală, sinuzită, tuse. În preparatele disponibile pe piață, Propolisul se găsește fie ca o singură substanță, fie în asociere cu alte extracte de plante care completează și optimizează proprietățile sale curative. Aloe, nalba și mușețelul sporesc acțiunea emolientă și protectoare asupra mucoasei; Mirtul si coacăzele negre promovează o acțiune calmantă; Drosera, Eucalipt și Hedge-muștar ajută la efectul antiinflamator și sedativ asupra tusei; Agrimonia, Echinacea și Măceșul, bogate în vitamina C, întăresc sistemul imunitar.
Propolis purificat
Rășina vegetală colectată de albinele lucrătoare din mugurii de frunze și din scoarța copacului este prelucrată și apoi folosită ca material de construcție și apărare pentru a sigila, proteja și întări stupul. Și, deși este adevărat că efectele protectoare ale polifenolilor din propolis sunt bine cunoscute și raportate în numeroase publicații științifice, în același timp, holul de intrare prezintă riscul de a declanșa apariția unor posibile reacții alergice în urma consumului acestuia, mai ales la persoane alergice la polen. De asemenea, cerurile împiedică acțiunea ingredientelor active din propolis, reducându-le activitatea. Prin urmare, cerurile sunt îndepărtate pentru a evita fenomenele alergice, pentru a crește potențialul de vindecare și pentru a optimiza calitatea extractelor de propolis disponibile pe piață.