Propolis E.P.I.D.® și afecțiuni sezoniere

Propolis E.P.I.D.® și afecțiuni sezoniere

19 septembrie 2019 /în Perspectivă /

Mecanisme de apărare și boli sezoniere

În sezonul toamnă-iarnă, organismul este mai ușor atacat de bacterii și viruși, mai ales din cauza condițiilor climatice și atmosferice nefavorabile. Prevenirea bolilor legate de frig se bazează pe această conștientizare, rezumată de Sun Tzu într-o pagină din Arta războiului: „Dacă îți cunoști inamicul și te cunoști pe tine însuți, nu trebuie să te temi de rezultatul a o sută de bătălii”.

Durere de gât

În multe biserici, în fiecare an, la 4 februarie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Blaise, are loc Binecuvântarea Gâturilor. Un preot, ținând două lumânări în poziție încrucișată sub bărbia credincioșilor, dă binecuvântarea: „Fie ca Dumnezeu Atotputernic, la mijlocirea Sfântului Blaise, Episcop și Mucenic, să vă ferească de infecțiile gâtului și de toate celelalte suferințe. Acest act de devotament are origini străvechi, în vremuri în care localizarea înfricoșătoare a difteriei în gât putea fi letală. Introducerea unui vaccin specific împotriva difteriei și apariția antibioticelor au făcut posibilă tratarea celor mai severe afecțiuni patologice ale gâtului. 

Inflamația mucoasei faringelui, frecventă mai ales iarna, poate fi rezultatul atât al acțiunii multor iritanți (fumatul pasiv, compuși volatili în medii interioare, refluxul acid gastroesofagian), cât și al intervenției unor virusuri, precum rinovirusuri și virusuri gripale, sau a agresivității bacteriilor, în special a Streptococului beta-hemolitic de grupa A.

Poluarea aerului în medii interioare închise, ceea ce înseamnă că chiar și dozele mici pot avea efecte nocive pe perioade lungi de expunere, se datorează în principal transferului de compuși organici volatili (COV) proveniți din materiale de construcții, PAL și placaj, tencuieli, vopsele, sticlă. fibre, tapițerie, aparate de uz casnic și produse de întreținere, cum ar fi detergenți, agenți de curățare, solvenți și spray-uri, sau chiar materiale sintetice sau procese de ardere, ca în cazul aragazului sau a sistemelor de încălzire cu kerosen. Dintre poluanții externi ai mediului, un rol-cheie îl joacă așa-numitul carbon negru, provenit din motoarele diesel, format din particule toxice cu miez de carbon înconjurat de metale grele, sulfați și substanțe organice, care, pe lângă faptul că este alergen, are și un efect inflamator acut. Infecțiile la nivelul gâtului cauzate de agenți virali sau bacterieni se transmit de obicei prin contact direct prin secreții nazale și bronșice. Mâinile sunt, de asemenea, contaminate cu lichide infectate și sunt aduse neintenționat la ochi sau gură, devenind astfel un mijloc important de transmitere a agenților infecțioși.

Raceala obișnuită

Răceala obișnuită este o boală virală care apare brusc, în general ca o epidemie, cu o senzație de mâncărime în fundul gurii, strănut, nas înfundat și, ulterior, cu scurgeri nazale abundente. Într-o etapă ulterioară, inflamația se intensifică, se extinde la căile respiratorii inferioare și este însoțită de febră de grad scăzut sau febră mare. Cel mai frecvent, complicațiile pot fi observate: (1) la sinusurile paranazale, care sunt afectate în mod constant de rinită, (2) la nivelul mucoasei urechii, în special la copii, când trompa lui Eustachie este mai scurtă și mai lată, cu un țesut adenoid care păstrează inflamația pentru mai mult timp, (3) în căile respiratorii inferioare, mai ales datorită faptului că, pe timpul nopții, primesc exudat care alimentează inflamația bronșică (rinobronșită). 

Prevenirea și tratamentul cu propolis

Pentru a preveni durerile de gât și bolile asociate răcelii, se recomandă administrarea preparatelor pe bază de Propolis, de preferat în combinație cu Echinacea purpurea, angustifolia sau pallida, Uncaria tomentosa, în cicluri de 20 de zile în fiecare lună de toamnă și iarna. În acest fel, sistemul imunitar este întărit, devenind mai eficient împotriva bacteriilor și virușilor.

 

În fitoterapie se pot folosi remedii făcute cu Propolis, Aloe, Hedge Mustard, Rose Hip sau Coacăze negre. Mai mult, poate fi util să folosești uleiuri esențiale active pe căile respiratorii. Propolisul, un produs natural produs de albine primăvara din mugurii anumitor copaci, este folosit în principal pentru proprietățile sale reparatoare localizate și de stimulare a sistemului imunitar. Propolisul este adesea folosit în formule în care este combinat cu plante medicinale cu proprietăți antiinflamatorii, decongestionante și calmante, potrivite pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor legate de răceală ale faringelui și laringelui (Aloe, Coacăze negre, Măceș). În caz de durere în gât cu pierderea vocii sau răgușeală, se mai folosește și Hedge Mustard, o plantă din familia Cruciferelor, cunoscută și sub denumirea de „iarba cântăreților”, cu proprietăți antiinflamatoare pentru căile respiratorii superioare, în special pentru laringe.

Propolis

Este o substanță rășinoasă aromatică, de obicei de culoare maro, cu nuanțe de la galben la negru, pe care albinele muncitoare mai bătrâne, mai pricepute, o fac primăvara din mugurii anumitor copaci și din scoarța copacilor coniferi: mesteacăn, plop, ulm, salcie, stejar, castan, frasin, pin, brad. Masticația și secrețiile salivare ale albinelor transformă aceste rășini, folosind ceară și polen, pentru a prepara propolisul. Pentru unii, termenul „pro-polis” („în folosul orașului”) provine din limba greacă și descrie utilizarea acestui amestec aparent brut pentru a proteja stupul împotriva intrușilor și pentru a repara orice daune. Este uimitor cum un stup cu o populație de 30.000 de locuitori cu temperaturi de 35°, cu un volum de 50 de litri, cu o concentrație mare de zăharuri și un grad de umiditate care poate ajunge la 120%, se păstrează practic aseptic, datorită stratului de propolis care acoperă pereții. Potrivit altora, originea este latinescul „pro-polire”, adică „pentru curățare” și făcând aluzie la utilizarea propolisului pentru a picta interiorul și exteriorul stupului. Ambele explicații ale cuvântului pot fi aplicate utilizării sale terapeutice, care este folosită atât pentru a preveni sau trata epidemiile sezoniere, cât și pentru a restabili integritatea mucoaselor și a sistemului imunitar, la ușile de intrare, împotriva potențialilor atacatori care le amenință siguranța. De fapt, propolisul este un antiseptic puternic, cu proprietăți antivirale, antibiotice și antifungice. Beneficiile propolisului se datorează și proprietăților sale antiinflamatorii, balsamice, cicatrizante și imunostimulatoare.

Cu toate acestea, conținutul mare de ceară prezintă riscul unor eventuale episoade alergice, în urma administrării, în special la persoanele alergice la polen. Ceara, de asemenea, previne actiunea benefică a ingredientelor active din propolis prin reducerea acțiunii acestora. Din acest motiv, Specchiasol a îndepărtat ceara pentru a preveni episoadele alergice, a crește potențialul curativ și a optimiza calitatea extractelor de propolis disponibile pe piață. Acesta este motivul pentru care a creat Linia Propolis Epid (Extract of Water dispersible Dewaxed Propolis), cu o gamă completă de produse purificate pe bază de Propolis pentru a combate afecțiunile sezoniere (Propolis Epid tablete, spray, sirop, extract apos, extract glicolic, apă de gură, pastile).

Principalele afecțiuni tratate cu Propolis:

  • Starea cavității bucale
  • Ulcerații bucale
  • Bronşită
  • Convalescenţă
  • Faringită
  • Gastrită, duodenită
  • Gingivostomatita
  • Herpesul labial
  • Infecții ale tractului respirator superior
  • Infecții virale
  • Gripă
  • Răceală
  • Răguşeală
  • Sinuzită
  • Tuse
Back to blog