Pierderea memoriei și dificultăți de concentrare
Share
28 august 2020 /în Perspectivă /
Sediul memoriei
Informațiile transmise diferitelor zone vizuale, auditive, tactile, gustative, olfactive ale creierului sunt piesele unui puzzle care trebuie combinate, ordonate și organizate de hipocampus, considerat arbitrul amintirilor, o structură nervoasă care este necesară pentru ca să recreați întreaga scenă, să o completați cu senzații și să revigorați amintirile. Hipocampul, este zona creierului care este activată pentru a-și aminti trecutul și a-și imagina viitorul. Neurobiologii văd hipocampul ca parte a unui sistem mnemonic al lobului temporal medial al creierului, responsabil pentru „memoria declarativă”, formată din fapte și evenimente care pot fi verbalizate. Se crede că consolidarea pe termen lung a memoriei, presupune transferul de informații în alte părți ale creierului. În boala Alzheimer, hipocampul este una dintre primele structuri nervoase afectate.
Memoria slabă
Declinul memoriei înseamnă lucruri diferite la vârste diferite. La copii, este adesea legat de oboseală ușoară sau de dificultăți de învățare; la tineri, se manifestă când se pun pe tocit înainte de examene; la vârstnici se datorează unui proces de involuție. Pe măsură ce trece timpul, memoria seamănă din ce în ce mai mult cu vederea: în timp ce uităm numele oamenilor, lecturile și faptele recente, episoadele, întâlnirile, fețele din zilele demult apuse sunt din ce în ce mai clare și mai vii. Așa se întâmplă în prezbiopie, unde avem dificultăți să citim de aproape, în timp ce lucrurile situate în depărtare rămân în focalizare clară. Pierderea severă a memoriei poate fi unul dintre primele semne ale demenței.
„Minte în ceață”
Anglo-saxonii au introdus expresia „minte în ceață” sau „ceață pe creier” pentru a indica un declin cognitiv ușor care poate include dezorientare, dificultăți de a rămâne concentrat și atent, lacune de memorie pe termen scurt în activitățile zilnice.
Anxietate
„Atacurile” de anxietate compromit adesea funcțiile cognitive, conducând la stări de confuzie, tulburări de memorie și concentrare. Anxietatea poate implica tulburări senzoriale (vedere încețoșată, țiuit în urechi, amețeli), iritabilitate nervoasă cu tensiune, hiperestezie, insomnie și somatizare care afectează diferite organe.
Demența senilă și boala Alzheimer
Cele mai frecvente forme de demență includ demența vasculară și boala Alzheimer. Ele sunt caracterizate de o deteriorare cognitivă ingravescentă, în care deficiența de memorie este de importanță primordială. Starea apare insidios și neanunțat. Boala Alzheimer este însoțită de simptome mentale și comportamentale, cum ar fi depresia, agitația și psihoza, cu o reducere semnificativă a capacității de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.
Cognis, un ajutor pentru memorie
Îmbunătățirea memoriei, îmbunătățirea capacității de a învăța, ștergerea amintirilor traumatizante, eliberarea minții de amintiri dureroase, verificarea declinului mental: acestea sunt câteva dintre obiectivele care trebuie urmărite, prin implementarea unor măsuri, strategii și comportamente care ne pot ajuta să controlăm memoria și să îmbunătățim nivelul funcției cognitive.
La elaborarea lui Cognis, un supliment alimentar specific pentru declinul memoriei, experții din sectorul științific al Specchiasol au selectat ingrediente testate, de tradiție, dar și riguros verificate de cercetări mai recente. Se recomandă să luați una sau două comprimate dimineața, la trezire, pentru cicluri de 20 de zile pe lună, care se repetă la necesitate.
Bacopa monnieri (Isop de apă)
Conform tradiției medicinei ayurvedice, Bacopa, o plantă originară din India, „deschide ușa către conștientizarea deplină”. Numeroase studii clinice au confirmat acțiunea sa naturală neuroprotectoare și anxiolitică, ce oferă un ajutor de neprețuit atunci când vine vorba de optimizarea concentrării și memoriei în condiții stresante la tineri și de prevenire a declinului activității mentale la vârstnici. Efectul pozitiv asupra funcțiilor cognitive este atribuit unui grup de substanțe, cunoscute sub numele de bacozide.
Suplimente nutritive
Cercetări ample au confirmat posibilul rol preventive, pozitiv, al anumitor suplimente nutritive în păstrarea memoriei și a funcțiilor cognitive.
Taurină
Este un aminoacid care este sintetizat în organism dintr-un aminoacid care conține sulf: cisteină. Acționează asupra receptorilor GABA, inhibând neuronii excitatori ai creierului. Numeroase studii dovedesc rolul protector al taurinei și capacitatea acesteia de a îmbunătăți activitățile mentale.
Homotaurină
Un compus natural prezent în anumite alge ale mării roșii (Gratelupia livida, Chondrus ocellatus) care se folosesc ca sursă de azot pentru dezvoltare. Denumirea derivă din asemănarea cu molecula de taurină, un aminoacid găsit în cantități mari în creier. Se crede că utilizarea homotaurinei încetinește micșorarea hipocampului observată la vârstnici și, mai ales, în boala Alzheimer; se crede că reduce deteriorarea cognitivă, protejând celulele nervoase de nocivitatea cauzată de producția de radicali liberi.
Uridin monofosfat
Cunoscut și ca acid 5′-uridilic (UMP), stimulează funcțiile neurotrofice. Împreună cu colina și acizii grași polinesaturați, este una dintre sursele care permite creierului să sintetizeze fosfolipidele membranei celulare cerebrale (Fosfatidilcolina). De asemenea, participă la anumite procese cerebrale, crescând formarea de acetilcolină, un neurotransmițător care promovează schimbul dintre neuronii din creier.
Vitaminele C, D, E
Vitamina C promovează activitățile mentale și, împreună cu vitamina E, participă la mecanismul antioxidant care protejează țesuturile nervoase. Vitamina D ajută la asigurarea absorbției și utilizării fosforului de către neuroni. Anumite studii au demonstrat că nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu funcții cognitive reduse.