Omega-3 pentru bunăstarea cardiovasculară și mentală

Omega-3 pentru bunăstarea cardiovasculară și mentală

10 octombrie 2022

Omega-3 sunt acizi grași esențiali pentru viața și sănătatea noastră. Ele formează grăsimile care constituie membrana tuturor celulelor. Prezența lor într-un raport echilibrat cu omega-6 asigură flexibilitatea membranei celulare și trecerea normală a nutrienților sau a deșeurilor.

Protecția inimii, a vaselor și a ochilor

Importanța omega-3 în reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare a apărut în urma diferitelor studii care au evidențiat modul în care dieta eschimoșilor pe bază de pește, care este bogat în omega-3, a protejat această populație împotriva bolilor cardiovasculare. Studiile ulterioare au confirmat rolul protector jucat de aportul regulat și adecvat al acestora. Omega-3 subțiază de fapt sângele datorită acțiunii lor antiplachetare, reduc riscul bolilor cardiace și vasculare, mențin arterele curate și elastice, contracarează hipertensiunea arterială la persoanele hipertensive și scad nivelul colesterolului. Mai mult, ele protejează ochii și în special retina, promovând vederea optimă. Capacitatea vizuală asigurată prin hidratarea adecvată a vaselor retinei necesită de fapt aportul de omega-3, care facilitează circulația în capilarele subțiri ale ochilor.

Hrană pentru creier

Un număr mare de studii științifice au confirmat rolul preeminent al acizilor grași omega-3 pentru sănătatea mintală, astfel că aceste substanțe sunt cunoscute și sub denumirea de „hrană pentru creier”. Creierul nostru este compus în principal din acizi grași polinesaturați aparținând familiei omega-6 și omega-3, cu o prevalență clară a acidului docosahexaenoic (DHA). Se crede că, așa cum dietele cu alge și pești au fost responsabile pentru evoluția accelerată de-a lungul istoriei a bărbaților primitivi care au aterizat din Africa interioară pe coastele oceanice, o aprovizionare adecvată de omega-3 este la fel de esențială pentru dezvoltarea normală a creierului. În țările anglo-saxone, consumul de omega-3 este recomandat și ca supliment alimentar atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru bebelușii prematuri.

Dispoziție, concentrare și memorie

Este bine cunoscut faptul că retina are nevoie de DHA pentru a converti impulsurile vizuale ale imaginilor în semnale electrice pentru a fi trimise la creier. Daunele creierului cauzate de abuzul de alcool, datorită acțiunii sale negative asupra omega-3, sunt la fel de bine cunoscute. Numeroase studii au arătat, de asemenea, că populațiile cu o dietă predominant pe bază de pește au o incidență redusă a depresiei. Copiii cu sindrom hipercinetic au un nivel scăzut de omega-3 în sânge. Prin urmare, cercetătorii sunt de acord să recomande un aport regulat de DHA și EPA pentru a asigura reaprovizionarea necesară pentru funcționarea normală a vederii, concentrării, memoriei și pentru a menține o dispoziție stabilă și favorabilă.

Back to blog