Modelându-ți corpul
Share
18 februarie 2021 /în Perspectivă /
Mișcarea este una dintre funcțiile fundamentale ale speciei umane care a evoluat prin dezvoltarea tuturor tipurilor de activități motorii, cum ar fi mersul, alergarea, explorarea, lupta și fuga. Toate formele de mișcare sunt posibile datorită masei care ne formează mușchii, tendoanele, oasele.
Pierderea masei musculare poate fi consecința unor afecțiuni precum înaintarea în vârstă, andropauza, menopauza, sau lipsa exercitiului fizic, imobilizarea, imobilizarea la pat, traumatisme, reducerea aportului de proteine din alimente.
Pe lângă reducerea masei musculare, pierderea masei musculare presupune o creștere a procentului de grăsime corporală, un risc crescut de căderi, mai puțină autonomie, o vulnerabilitate mai mare la agresorii externi și microbi. Pierderea masei musculare cu senzația de efort mai mare și reducerea în consecință a exercițiului are ca rezultat pierderea în continuare a masei musculare: se creează un „cerc vicios” care agravează situația.
Menținerea sau îmbunătățirea unei mase musculare optime poate fi și o cerință pentru cei care fac sport sau fac sport în mod regulat sau pentru cei care ar dori să-și modeleze corpul. Însuși termenul de „culturism” înseamnă „conturarea corpului” și se referă la antrenamentul zilnic cu seturi de exerciții efectuate cu echipamente și greutăți calibrate care urmăresc „sculptarea” mușchilor.
În diferitele condiții examinate, mișcarea și antrenamentul zilnic, cu aportul de aminoacizi prin alimente și suplimente alimentare, fac posibilă influențarea favorabilă a compoziției corporale și a stării fizice, a stabilității, flexibilității motorii și a densității osoase, modelând corpul nostru și prevenind deteriorarea acestuia.
Aminoacizi esențiali
Aminoacizii sunt elementele de bază ale tuturor proteinelor, hormonilor și enzimelor din corpul nostru. Ele sunt clasificate în „esențiale” și „neesențiale”: aminoacizii esențiali trebuie să provină din alimente (leucină, lizină, valină, izoleucină, treonină, metionină, fenilalanină, triptofan), în timp ce aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați de către corp.
Amestecul de aminoacizi esențiali purificați, în cantitatea potrivită și raportul cantităților reciproce corecte, în conformitate cu instrucțiunile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este o sursă de proteine cu valoare biologică foarte mare și biodisponibilitate ridicată, care susține slaba masă corporală si funcția musculară, fără a produce deșeuri azotate care suprasolicită rinichii în cazul unui aport redus al acestor nutrienți sau al unui necesar crescut de acestea. Necesarul zilnic de aminoacizi esențiali pentru persoanele adulte și vârstnice cu o greutate medie de 70 kg este de 70 de grame (1 g/Kg).
Aportul de aminoacizi esențiali ca supliment nutritiv îmbunătățește trofismul și tonusul muscular, crește sinteza proteinelor musculare, contracarează pierderea de masă slabă din diverse cauze și optimizează performanța fizică și sportivă.