Microbiota și sistemul imunitar

Microbiota și sistemul imunitar

20 ianuarie 2022

Corpul nostru găzduiește miliarde de microorganisme care formează un organ real cunoscut sub numele de flora intestinală sau „microbiota”. Cele mai multe dintre acestea se găsesc în intestin unde completează digestia alimentelor, reglează funcția intestinală, produc vitamine, elimină deșeurile și substanțele nocive, protejează împotriva germenilor patogeni, mențin sistemul nostru imunitar funcțional și ne influențează creierul și starea emoțională.

Intestinul nu numai că absoarbe alimentele, ci constituie și organul principal al sistemului imunitar în măsura în care găzduiește mai mult de 70% din celulele imunocompetente. Această concentrație este consecința necesității de a proteja suprafața intestinală mare, o potențială cale de intrare pentru substanțele nocive din lumea exterioară. Mai multe studii au arătat că animalele de laborator crescute în medii complet sterile mor la scurt timp după ce au fost introduse într-un mediu normal, din cauza unor infecții banale, deoarece sistemul lor imunitar nu este activat și nu a învățat încă să apere organismul. Și oamenii ar fi deosebit de sensibili la atacurile germenilor patogeni în absența unei apărări adecvate, asigurată de stimulul oferit sistemului imunitar de către microbiotă.

Microbiota intestinală contribuie așadar la multe procese complexe considerate vitale pentru organism: împiedică dezvoltarea și răspândirea a numeroase microorganisme dăunătoare, prevenind infecțiile intestinale și generale; inactivează compușii potențial cancerigeni; produce un factor de creștere care promovează dezvoltarea copilului; protejează împotriva agenților patogeni; întărește sistemul imunitar; completează procesul de dezintegrare și digestie a alimentelor, contribuind la descompunerea proteinelor, zaharurilor și grăsimilor; produce molecule cheie esențiale pentru sănătatea noastră și în special vitamine din grupa B.

Orice alterare a unei microbiote sănătoase din cauza prevalenței anumitor bacterii asupra altora, cunoscută sub numele de „disbioză” intestinală, joacă un rol atât de crucial încât e considerată „mama tuturor bolilor”.

Pentru a ajuta la restabilirea stării echilibrate a ecosistemului intestinal și în special a microbiotei, este importantă adoptarea unui program de reechilibrare care constă în respectarea unei alimentații adecvate, care presupune și utilizarea de probiotice, suplimente nutritive și prebiotice. Acestea din urmă contribuie la stabilirea, dezvoltarea și activitatea unei microbiote sănătoase. Prebioticele includ în principal fibre alimentare solubile.

Principalele mecanisme de apărare activate de bacteriile probiotice împotriva bacteriilor patogene includ intensificarea efectului de barieră, a mucoasei intestinale, excluderea competitivă și rezistența la colonizare de către germeni potențial dăunători. Microorganismele florei intestinale și în special lattobacilii, produc acid lactic din carbohidrații din alimente și bacteriocine (substanțe cu acțiune antibacteriană și antifungică care contracarează proliferarea altor microorganisme). În plus, probioticele se leagă de mucoasa intestinală, acoperind-o complet și ancorându-se de receptorii mucoasei prin intermediul adezinelor. Ca atare, tulpinile bacteriene uneori patogene ajung în intestin uneori odată cu alimentele, găsesc receptorii deja ocupați și nu reușesc să se stabilească, și din acest motiv sunt eliminate din fluxul intestinal cu scaune.

Back to blog