Memorie

Memorie

16 septembrie 2021 /în Repere, Perspective /

Dintre toate activitățile noastre mentale, capacitatea de a ne aminti este poate cea mai importantă. Memoria noastră este definită ca funcția mentală specifică ce înregistrează, stochează și reamintește informații. Este, așadar, un registru al experiențelor noastre, care sunt stratificate și formează un depozit. Identitatea intimă a omului este astfel construită pe păstrarea memoriei, care este, la rândul ei, baza unei idei continue.

Informațiile care ajung în diferitele compartimente vizuale, acustice, tactile, gustative și olfactive ale creierului sunt piese ale unui puzzle care trebuie reunite, ordonate și orchestrate de hipocampus, considerat arbitrul amintirilor, o structură nervoasă necesară pentru a recrea întreaga scenă, integrează senzații și retrăiește amintiri. Consolidarea memoriei pe termen lung implică probabil transferul de informații către alte părți ale creierului. În ultimă instanță, hipocampul este considerat un spațiu de memorie în care informațiile sunt integrate pe perioade scurte de timp (memoria de scurtă durată), înainte de a fi transferate către alte structuri corticale care o vor transforma în memorie de lungă durată.

Tulburări de memorie

Deficiența de memorie capătă un sens diferit în funcție de vârsta unei persoane. La copii este adesea legată de oboseală ușoară sau de învățare întârziată și lentă, la adulții mai tineri tinde să se manifeste la reluarea studiilor sau în timpul pregătirii pentru examene, iar la vârstnici, se datorează în principal unui proces de involuție, unde pierderea gravă a memoriei poate fi adesea un semn precoce al demenței.

Procesele cognitive de memorie și concentrare, studiu și pregătire pentru examene necesită un aport suplimentar de vitamine și minerale, mai ales la începutul anului școlar sau a programelor de instruire, atunci când organismul are nevoie de performanțe optime și mai ales în cazul a celor cu dificultăţi de învăţare.

Plante medicinale

Anumite plante medicinale precum Bacopa monnieri, originară din India, pot spori potențialul mnemonic și activitatea mentală, în special în condiții de stres intens, contracarând tulburările cognitive și prevenind consecințele, mai ales dacă sunt utilizate devreme. Suplimentele nutritive precum taurina, homotaurina, uridina monofosfat, vitaminele C, D și E, contribuie la îmbunătățirea capacității noastre mnemonice.

Înapoi la blog