Intestin liber

Intestin liber

28 februarie 2021 /în Perspectivă /

Milioane de pachete de laxative sunt consumate în Italia în fiecare an. Aceste preparate oferă o soluție temporară problemei, dar o agravează în timp, creând dependență.

Tulburările de tranzit intestinal nu se limitează la constipație, ci includ o multitudine de alte tulburări, cum ar fi balonarea, intestinul iritabil, disbioza intestinală. Tulburările tranzitului intestinal depind în mare măsură de obiceiurile alimentare, caracterizate prin extreme atât în ceea ce privește excesul, cât și carențele: prea mulți carbohidrați, prea multe grăsimi și prea multă carne roșie, pe de o parte; pe de altă parte, nu sunt consumate suficiente fructe și legume și prea puține fibre. 

Unele plante medicinale, precum Psyllium și Ghimbirul, combinate cu enzimele digestive, pot ajuta la funcționarea blândă a intestinului, favorizând tranzitul intestinal fiziologic.

Psyllium

Psyllium este o plantă comună zonei mediteraneene; folosim semințele sale mici, negre, fără aromă și fără miros, care conțin un mucilagiu care se umflă și crește în volum la contactul cu apa. Gelul astfel generat în intestine, mărește volumul masei fecale, îl înmoaie și stimulează mecanic peristaltismul, facilitând defecația. Mucilagiul din psyllium, pe baza conținutului său de fibre solubile, are și proprietăți prebiotice stimulând dezvoltarea microflorei fermentative la nivelul colonului, caracteristică ce îl face foarte util în cazurile de stypsis cu disbioză intestinală.

Ghimbir

O plantă erbacee originară din Orientul Îndepărtat, Ghimbirul este un membru al familiei Zingiberaceae, alături de cardamom și turmeric. Rădăcina sa absoarbe căldura verii, transformând-o în componentele active ale uleiului esențial. Această esență ne redă o parte din căldură, ajutând la stimularea stomacului, contracarând problemele digestive, diferitele forme de atonie gastrică și balonare. Naturalistul și călugărița germană Hildegard din Bingen (1098-1179) a observat: „Ghimbirul este foarte fierbinte și se întinde ușor. Trebuie să luăm ghimbir atunci când suferim de stomac greu sau în caz de constipație’. Materia primă este compusă din rizom, care conține ingrediente active importante numite gingeroli și shogaoli, ingrediente active care îi conferă aroma sa picantă. Ghimbirul are o acțiune prokinetică ce favorizează tranzitul intestinal.

Enzime digestive

Acțiunea grupului de enzime specifice ajută la îmbunătățirea proceselor digestive, reducând astfel greutatea postprandială. Reducerea moleculelor mari în unități mai mici face posibilă limitarea proceselor de fermentație și prin urmare, formarea de gaze incomode în intestine, limitând balonarea intestinală.
Back to blog