Împotriva stresului: o rădăcină prețioasă
Share
4 iunie 2021 /în Repere, Perspective /
Atunci când un organism este expus unei amenințări de mediu, acesta are un răspuns inițial de alarmă și, când condiția agresivă persistă, intră în joc o a doua etapă cu adaptare progresivă. Iar dacă stresul este prea mare sau prelungit în timp, semnele unei căderi încep să se arate prin scăderea forței, oboseală, slăbiciune, astenie, adinamie, lipsă de energie. Totul se întâmplă din cauza cerințelor energetice crescute (activitate motrică, practică sportivă, schimbare sezonieră, angajamente de muncă, școlarizare, convalescență), pierderi excesive de nutrienți (transpirație, stări stresante, pilule contraceptive, alăptare) sau aport redus de nutrienți (dietă modernă sau monotonă).
Plante adaptogene
Cercetătorii ruși și germani au introdus termenul „adaptogen” pentru a indica ingrediente active unice sau plante întregi capabile să crească puterile nespecifice, potențialele latente, mecanismele de apărare și adaptare ale organismului, în principal în fața stresului.
În 1958, omul de știință sovietic Brekhman de la Academia de Științe de la Universitatea din Vladivostok a inventat termenul de „substanță adaptogenă”. La încheierea studiilor asupra animalelor și omului, el a stabilit că unele plante medicinale, precum Ginseng și Ginseng siberian, ca fiind substanțe „adaptogene” capabile să producă un răspuns optim în organism la condiții stresante, nefavorabile.
Ginseng siberian
Originar din stepele deșertului din estul Siberiei, Ginsengul siberian este un tufiș înțepător care poate crește până la 2-3 metri înălțime. Definit ca fitocomplex „adaptogen” datorită lipsei de toxicitate, activității sale nespecifice asupra unui singur organ și activității sale de modulare asupra diferitelor funcții ale organismului. În fitoterapie se folosește rădăcina plantei. Ingredientele active care oferă aceste proprietăți sunt 13 glucozide, numite eleuterozide, pe lângă vitamine și aminoacizi. Cunoscut din cele mai vechi timpuri ca un elixir pentru longevitate, Ginsengul a fost folosit pentru a combate oboseala la nivel fizic, mental, psihologic și sexual. Proprietățile sale sunt atât de asemănătoare cu ginsengul încât este denumit și „ginseng rusesc”. Ginsengul este utilizat în cazuri de expunere ocazională, obișnuită sau prelungită la condiții stresante; surmenaj fizic, mental și intelectual; convalescenţă; pregătire pentru activitatea sportivă; dificultăți de memorie și concentrare; pregătirea pentru examene; sistem imunitar scăzut.