Pierderea parului

Pierderea parului

1 septembrie 2021/în Repere, Perspective /

Deși părul în sine nu joacă un rol esențial în corpul uman, acesta are un mare impact asupra aspectului fizic al unei persoane și a liniștii psihologice. Este considerat normal din punct de vedere fiziologic să pierzi aproximativ 100 de fire pe zi, cu condiția ca majoritatea să crească din nou, altfel părul va începe să se rărească. Slăbirea, deteriorarea și căderea părului pot apărea din diverse cauze: dezechilibre hormonale (alopecie androgenă la om); deficiențe (deficiențe de fier și zinc, alăptare, convalescență); metabolism (diete), stare mentală (studii prelungite); niveluri de energie (oboseală); stare psihică (anxietate, stres, pierderea celor dragi); motive mecanice (folosirea excesivă a uscătorului de păr); tratamente chimice (îndreptare permanentă); motive farmacologice (chimioterapia).

Nutrienți pentru păr

Anumiți compuși nutritivi concepuți special pentru a trata părul, îi pot reda vitalitatea și frumusețea. În special cistina, un aminoacid care conține sulf care formează cheratina, responsabilă pentru rezistența părului și a unghiilor. Vitamina B6 este esențială pentru sinteza cistinei și încorporarea acesteia în păr și unghii. Zincul este crucial pentru sinteza keratinei, pornind de la cistină.

Vitamina H sau B8, cunoscută și sub numele de biotină, contribuie la sinteza acizilor grași nesaturați, aminoacizilor și glicogenului. Deficitul său provoacă apariția acneei, dermatitei seboreice și alopeciei. Bambusul (Bambusa vulgaris), care este bogat în săruri minerale, în special siliciu, este folosit pentru capacitatea sa de a revitaliza și mineraliza anexele fragile ale pielii (căderea părului, unghiile slabe). Extractul obținut din fructele de saw palmetto (Serenoa repens), originar din țările din America de Sud, este folosit la om pentru a contracara legarea dihidrotestosteronului, care altfel provoacă atrofie foliculară și, prin urmare, căderea prematură a părului. Având în vedere că oboseala, stresul și depresia sunt adesea asociate cu căderea părului, în special la femei, includerea Rhodiola (Rhodiola rosea) în preparate specifice este foarte valoroasă pentru a spori frumusețea și vitalitatea părului femeilor.
Back to blog