Fii ușor în picioare cu ajutorul plantelor

Fii ușor în picioare cu ajutorul plantelor

4 martie 2021 /în Repere, Perspective /

Sângele circulă prin corpurile noastre într-o rețea de vase care are aproximativ 100.000 km lungime. Nu există nicio problemă în a ajunge în părțile inferioare ale corpului, dar pentru a se întoarce de la periferie la inimă, sângele trebuie să lupte împotriva forței gravitației. Acest efort are ca rezultat deseori stagnarea lichidelor în vene și vasele limfatice, care pot fi și locul unor tulburări, caracterizate printr-o senzație de greutate și umflare la nivelul picioarelor, agravată prin petrecerea unor ore lungi în picioare, spre sfârșitul zilei și pe vreme caldă.

Tulburările circulatorii care au afectat întotdeauna omenirea au crescut recent într-un ritm alarmant. Stilul modern de viață, caracterizat prin obiceiuri din ce în ce mai sedentare, ore de muncă prelungite și obligatorii, ore lungi în picioare, folosirea mijloacelor de transport chiar și pentru călătorii scurte, exerciții fizice insuficiente, obiceiuri alimentare foarte bogate sau dezechilibrate în raport cu nevoile organismului, are ca rezultat o creștere a tulburărilor circulatorii. .

Plante prietenoase cu venele

Pentru controlul tulburărilor de insuficiență venoasă prin fitoterapie, este posibil să se utilizeze atât preparate topice pe bază de flebotonice pentru efect direct precum: Castanul de Cal, Mătura de măcelar și Alunul, cât și preparate orale cu efect asupra matricei conjunctive (Centella), asupra venoaselor și limfatice, drenaj (Sulfină) asupra procesului inflamator (Pycnogenol). Tratamentul trebuie efectuat în cicluri, în special pe vreme caldă.

Centella pentru a stimula producția de colagen

Întreaga plantă proaspătă este folosită pentru efectele sale benefice asupra pielii, pentru acțiunea sa flebotonică și sedativă. Cercetările recente au făcut posibilă izolarea ingredientelor active, aparținând familiei saponinelor (asiaticozide), capabile să stimuleze producția de fibre de colagen în țesutul conjunctiv subcutanat, întărind peretele venos.

Sulfina pentru a îmbunătăți circulația de retur

Vârfurile înflorite ale sulfinei acționează prin protejarea microcirculației, facilitează circulația și drenajul limfatic, favorizează întoarcerea venoasă și au de asemenea, proprietăți diuretice.

Castan de cal pentru întărirea vaselor

A fost adus în Europa din Turcia în secolul al XVI-lea și apreciat imediat de medicul sinez Mattioli în Comentariile sale (1586) pentru proprietățile sale flebotonice, mai exact, capacitatea sa de a induce o creștere a tonusului peretelui vascular venos. 

Pycnogenol pentru a calma inflamația

Pycnogenol este o concentrație de polifenoli, substanțe cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare, derivate din pinul maritim francez (Pinus pinaster), utilizate pentru a facilita fluxul sanguin ca inhibitor al agregării trombocitelor și pentru a controla greutatea și durerea de la inflamația cauzată de staza venoasă.
Back to blog