Fibre pentru bunăstarea intestinală

Fibre pentru bunăstarea intestinală

15 decembrie 2021

O dietă bogată în fibre este o garanție a sănătății bune și, de asemenea, ajută la combaterea bolilor grave. Fibrele bogate în clorofilă îndeplinesc de fapt, o acțiune benefică de protecție, anti-acidă, prebiotică, favorizând activitatea normală a intestinului.

Proprietățile benefice ale fibrelor

Fibrele sunt porțiunea alimentelor din plante care nu sunt nici digerate, nici absorbite de corpul uman. Ele constau în principal din polizaharide. Lipsa fibrelor alimentare determină încetinirea activității intestinale, reducerea eliminării deșeurilor și creșterea absorbției substanțelor nutritive cu tendință de obezitate. Una dintre principalele activități ale fibrelor este, prin urmare, stimularea mișcărilor intestinale. Acțiunea anticolesterol a fibrelor derivă dintr-o absorbție mai scăzută a grăsimilor și a colesterolului propriu-zis în intestin, și eliminarea intensificată a colesterolului împreună cu sucul biliar. Poate cel mai interesant aspect al rolului protector jucat de o dietă bogată în fibre este impactul său mai scăzut asupra zahărului din sânge și a nivelului de insulină. Alimentele bogate în fibre, au de fapt un indice glicemic scăzut.

În Italia, liniile directoare ale Institutului Național de Cercetare pentru Alimentație și Nutriție (INRAN), recomandă un aport de fibre de aproximativ 30 g pe zi, de preferință obținute prin consumul frecvent de alimente bogate în fibre, sau recurgând altfel la suplimente concentrate de fibre.

Mănâncă bio

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, Italia se află pe primul loc în lume la consumul de fructe și legume, cu 213 kg de legume pe cap de locuitor în fiecare an și 132 kg de fructe. Aceste produse sunt extrem de importante în măsura în care sunt bogate în vitamine, proteine, micronutrienți, dar mai ales fibre.

Fibrele ca prebiotice

Multe fibre solubile precum inulina, lactoferina, fructo-oligozaharidele, au acțiune prebiotică. Prebioticele sunt părțile nedigerabile ale alimentelor care acționează pentru a susține și stimula creșterea și activitatea bacteriilor intestinale, considerate utile și benefice pentru organismul uman.

Fructo-oligozaharide (FOS)

Fructo-oligozaharidele (FOS) sunt prebiotice fermentate în principal de anumite tipuri de bifidobacterii și lactobacili. Asimilarea lor crește considerabil prezența acizilor grași cu lanț scurt. Pe lângă menținerea unui mediu microbian sănătos, acești acizi grași furnizează până la 70% din energia utilizată de celulele epiteliale ale colonului, îmbunătățind integritatea și regenerarea continuă a mucoasei intestinale. Alimentele cele mai bogate în FOS includ cicoarea, anghinarea, leguminoasele, făina integrală, bananele. Ca supliment, FOS sunt utilizate în principal pentru a normaliza activitatea intestinală în caz de constipație.
Back to blog