Fier pentru respirația celulară

Fier pentru respirația celulară

29 septembrie 2021/în Repere, Perspective /

Oboseala, rezistența redusă la oboseală, iritabilitatea, palpitațiile, durerile de cap, unghiile și părul fragile sunt doar câteva dintre simptomele și semnele carenței de fier, controlate de aportul acestuia.

Deși avem doar aproximativ 4-5 grame de fier în organism, acesta este esențial în îndeplinirea a numeroase funcții biologice vitale. Furnizarea lui în cantități mici asigură o absorbție maximă, în principal în primul tract intestinal. Vitamina C și cuprul facilitează, de asemenea, absorbția. Deoarece fierul are un metabolism, este necesar un aport zilnic echivalent pentru a compensa pierderea fiziologică de 1-2 mg pe zi. Feritina formează depozite de fier în special în ficat, în timp ce transferrina se leagă reversibil de fier și îl transportă către țesuturi.

Situat la nodul mai multor căi metabolice, fierul contribuie la numeroase activități enzimatice implicate în fluxul de energie celulară, dar mai ales asigură respirația celulară în măsura în care este un centru activ al hemoglobinei și mioglobinei.

Există totuși anumite extracte de plante obținute din măr, sfeclă roșie, morcov, țelină, spanac, urzică, acerolă și caise, care sunt capabile să suplimenteze deficitul de fier într-o manieră mai fiziologică, comparativ cu preparatele tradiționale din fier, care sunt slab digerabile și provoacă efecte secundare. 

Tratamentul pe bază de fier trebuie să continue până la normalizarea hemoglobinei și a numărului de celule roșii din sânge, dar și până la reintegrarea depozitelor de fier (feritină).

Există preparate disponibile comercial realizate cu fier foarte asimilabil și biodisponibil (gluconat de fier, pirofosfat de fier), minerale și extracte de plante capabile să ofere un aport echilibrat de nutrienți, completând în mod natural și eficient alimentația celor cu deficiențe de fier.
Back to blog