Evitarea afecțiunilor de toamnă

Evitarea afecțiunilor de toamnă

21 octombrie 2022

Toamna, zilele se scurtează, temperatura scade, poluarea mediului crește, inclusiv riscul de a răci. Anumiți micronutrienți, în special vitamina C și lactoferina, ajută organismul să se adapteze la toamnă și să ne îmbunătățească mecanismele imunitare pentru a ne susține apărarea naturală.

 

Infecții respiratorii recurente

Mecanismele de apărare afectate sunt de fapt cauza de bază a răcelii și gripei (răceală obișnuită, gripă, traheită, laringită, sinuzită). Infecțiile respiratorii recurente (IRR) sunt de o importanță deosebită la subiecții slăbiți și fragili sau la cei cu un sistem imunitar redus sau compromis. Anumite componente nutritive, cum ar fi vitamina C și lactoferina, ajută la organizarea și creșterea mecanismelor imunitare ale corpului nostru.

 

Vitamina C

Vitamina C a fost identificată chimic ca acid ascorbic în urmă cu mai bine de cincizeci de ani. Este prezent în principal în stratul cortical al glandelor suprarenale, unde depleția vitaminei C este observată în urma stresului infecțios, nervos și toxic. Este o vitamină hidrosolubilă cu acțiuni multiple, rezumate astfel: contribuie la procesele de respirație celulară; ajută la apărarea împotriva infecțiilor; neutralizează substanțele toxice, favorizând eliminarea acestora; protejează membranele celulare împotriva oxidării cu îmbătrânirea întârziată a țesuturilor; efectuează o acțiune asemănătoare magneziului, promovând utilizarea energiei la nivel celular; favorizează arderea grăsimilor; favorizează absorbția intestinală a fierului; favorizează absorbția zincului, inhibând precipitarea fitaților de zinc (acidul fitic, găsit în tărâțele de cereale, tinde să sechestreze zincul, precum și fierul, magneziul și calciul); efectuează o acțiune tonică generală asupra organismului și a sistemului imunitar; accelerează vindecarea rănilor; asigură compactitatea structurii colagenului.

 

Lactoferină

Lactoferina este o proteină separată în 1960 din laptele de vacă și care se găsește în multe secreții umane: lacrimi, salivă, mucus nazal și bronșic, secreții intestinale, lichid seminal, mucus cervico-vaginal și sânge. Această proteină este capabilă să lege fierul, prevenind dezvoltarea bacteriilor, ciupercilor, paraziților și virușilor care au nevoie de elementul menționat, în special agenții patogeni intestinali. Prin urmare, lactoferina efectuează o acțiune inhibitoare asupra infecțiilor, deoarece favorizează creșterea microbiotei intestinale normale, care nu este dependentă de fier. În cele din urmă, lactoferina previne colonizarea suprafețelor membranei mucoase de către bacterii, ciuperci, paraziți și viruși patogeni, împiedicând pătrunderea ulterioară în celulele gazdei.

Back to blog