Eliminarea excesului de lichide vara

Eliminarea excesului de lichide vara

13 iulie 2022

Retenția de lichide constă în acumularea excesivă de lichide interstițiale în derm și hipoderm, care poate provoca inclusiv variații foarte semnificative de greutate. Poate indica un dezechilibru hormonal (sindrom premenstrual), intoleranță alimentară sau poate fi consecința unui tratament farmaceutic care crește absorbția tisulară în raport cu lichidele (cortizon, estroprogestative).

Femeile aflate la vârsta fertilă sunt adesea predispuse la retenție de lichide, în special în timpul fazei premenstruale, din cauza fluctuației nivelului de estrogen. Această afecțiune este uneori asociată cu așa-numita „celulită” din cauza acumulării subcutanate a unei substanțe gelatinoase, rezultată dintr-o tulburare de microcirculație. Acest fenomen e cauzat de dificultatea progresivă de a elimina acumulările de deșeuri metabolice.

Contracararea excesului de lichide

Anumite plante medicinale diuretice precum Mesteacănul, Orthosiphon stamineus sau ceaiul de Java, Solidago sau vergeaua europeană, încurajează eliminarea excesului de lichide. Melilot favorizează drenajul limfatic, în timp ce Papaya ajută la eliminarea trabeculelor și a septurilor de țesut conjunctiv responsabili de procesul fibrotic al celulitei.

Mesteacăn

Acesta este un arbore colonizator de soluri acide, necultivate, sărace. Ajută la regenerarea solurilor degradate și favorizează creșterea altor specii cu frunze, creând humus favorabil. Așa cum mesteacănul curăță și purifică terenurile acide și necultivate din natură, în organism, în mod similar, purifică și deacidifică „solul” pacienților din țesutul lor conjunctiv și, în special, pielea și articulațiile lor.

Mesteacănul în sine conține toată energia și ingredientele active necesare restabilirii echilibrului acido-bazic: facilitează eliminarea urinei, îndepărtează depunerile acide din matricea țesutului conjunctiv, elimină deșeurile și toxinele, pregătind țesutul pentru regenerare.

Diferite părți ale arborelui sunt folosite în fitoterapie. Frunzele în special au proprietăți generale de purificare care redau pielei tonusul și prospețimea.

Orthosiphon Stamineus

Pentru a trata tendința de retenție de lichide se folosesc plante diuretice precum ceaiul Java din familia Lamiaceae (Orthosiphon stamineus Bentham), care crește în zonele mlăștinoase de pe insula Java, în India și Australia. Proprietatea sa cea mai importantă este acțiunea sa diuretică, crescând cantitatea de urină și prin urmare accelerând eliminarea deșeurilor și a toxinelor. Acest efect se datorează prezenței diterpenelor și triterpenelor. Orthosiphon stamineus este, prin urmare, utilizat în caz de numeroase afecțiuni rezultate din acumularea de toxine în țesut, cum ar fi eczema, durerile articulare, retenția de lichide, celulita, obezitatea și insuficiența renală funcțională. Pe piață sunt disponibile preparate care combină ceaiul de Java cu alte plante (pilosella, vergea europeană, melilot, papaya).

Back to blog