Detoxifiere între anotimpuri
Share
28 aprilie 2022
Tratamentele de detoxifiere, cunoscute și sub denumirea de tratamente purificatoare și de drenaj, au ca scop eliminarea deșeurilor, a toxinelor și a excesului de lichide care s-au acumulat în corpul nostru, în special ca urmare a poluării alimentare, atmosferice și farmaceutice. Ele servesc, de asemenea, la eliminarea produselor eliberate ca urmare a rotației celulare. Detoxifierea și drenajul sunt implementate prin stimularea blândă și consecventă a organelor excretoare (pielea, plămâni, ficat, rinichi, intestin). Detoxifierea se realizează folosind plante medicinale care acționează în principal asupra ficatului, în timp ce drenajul fluidelor exploatează proprietățile diuretice ale anumitor fitocomplexe care acționează predominant asupra rinichilor.
Măsuri generale
Există câteva sfaturi utile pentru a încuraja detoxifierea și drenajul: minimizați încărcătura toxică a organismului (medicamente, fumat, exces de alcool și cafea, aditivi alimentari, poluanți de mediu); reduceți carbohidrații simpli în favoarea celor complecși, de preferință cerealele integrale; limitați grăsimile saturate (brânzeturi, carne grasă); consumați fructe de cel puțin 3 ori pe zi și legume de cel puțin două ori pe zi; faceți sport sau practicați jocuri sportive în mod regulat; expuneți-vă la soare, timp de cincisprezece minute în fiecare zi.
Păpădie pentru purificare
Păpădia (Taraxacum officinale Weber) este una dintre cele mai cunoscute ierburi din cultura noastră populară. Numele – derivat din grecescul taraxis, tulburare și axos, remediu – sugerează aplicarea largă culinară, preventivă și terapeutică a acestui produs. Lăstarii de primăvară sunt folosiți în scop alimentar datorită acțiunii lor purificatoare, esențiale pentru ficatul obosit de o supraabundență de alimente de iarnă, sau intoxicat prin folosirea medicamentelor. Proprietățile lor nutriționale și fitoterapeutice marcat pozitive se datorează conținutului de zaharuri complexe, calciu, fier, potasiu, mangan, vitaminele A și C. Acțiunea lor purificatoare este foarte apreciată în fitoterapie, în special în tratarea afecțiunilor de primăvară și între anotimpuri.
Ceai Java pentru eliminarea fluidelor
Pentru a trata tendința de reținere a apei se folosesc plante diuretice precum ceaiul Java din familia Lamiaceae (Orthosiphon stamineus Bentham), care crește în locurile mlăștinoase ale insulei Java, India și Australia. Proprietatea sa cea mai importantă este acțiunea sa diuretică, crescând cantitatea de urină și prin urmare accelerând eliminarea deșeurilor și a toxinelor. Acest efect se datorează prezenței diterpenelor și triterpenelor. Prin urmare, este utilizat în numeroase afecțiuni rezultate din acumularea de toxine în țesut, cum ar fi eczema, durerile articulare, retenția de lichide, celulita, obezitatea și insuficiența renală funcțională. Pe piață sunt disponibile preparate care combină ceaiul de Java cu alte plante (pilosella, vergea europeană, melilot, papaya).