Cum să întăriți sistemul imunitar cu remedii naturale

Cum să întăriți sistemul imunitar cu remedii naturale

9 septembrie 2020 /în Perspectivă /

Sistemul de apărare

Aerul pe care îl respirăm este un purtător de poluare, deoarece conține cantități uriașe de particule, dintre care unele sunt deosebit de dăunătoare căilor respiratorii. Dacă aparatul respirator nu ar avea mecanisme de îndepărtare și neutralizare a acestora, plămânii noștri ar fi invadați de ei și ar deveni victimele unei stări perene de inflamație.

Principalul sistem de apărare, localizat în bronhii, garantează eliminarea gazelor, vaporilor, fumului și particulelor, prin eliminarea mucociliară și tuse.

Mucusul este o substanță vâscoasă secretată de glandele mucoase și de celulele caliciforme situate între celulele care căptușesc bronhiile, care lubrifiază și protejează membranele mucoase.

Cilii sunt elemente filiforme de pe membrana mucoasă a căilor respiratorii care favorizează eliminarea mucusului spre exterior. Mișcarea setului de cili poate fi comparată cu cea a unui câmp de grâu măturat de vânt.

Tusea este un mecanism fiziologic care implică o inspirație profundă, urmată de închiderea glotei, cu creșterea presiunii intratoracice și de deschiderea bruscă a glotei și evacuarea aerului.

Măsuri generale

Pentru a preveni manifestarea răcelii, se recomandă ca măsurile de igienă să fie însoțite de menținerea unui stil de viață corect.

 

Mai jos, vom aminti câteva lucruri de făcut pentru a preveni răcelile.

  • Spălați-vă mâinile des și bine, timp de cel puțin 40 de secunde, cu apă și săpun sau cu soluții de alcool.
  • Evitați contactul cu persoanele care prezintă simptome de răceală (tuse, strănut) și, de asemenea evitați contactul fizic inutil.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile.
  • Acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu cotul când tușiți sau strănutați. Aruncați șervețelele la coș. Spălați-vă mâinile imediat după aceasta.
  • Nu luați antivirale sau antibiotice decât dacă acestea au fost prescrise de un medic.
  • Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
  • Folosirea măștii ajută la limitarea răspândirii microbilor, dar trebuie să fie completată alte măsuri de igienă respiratorie și a mâinilor.
  • Evitați mesele abundente, reduceți aportul de calorii, evitați carnea crudă sau parțial gătită, fructele și legumele nespălate. Optează pentru fructe și legume foarte bogate în vitamine. Evitați băuturile neîmbuteliate.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat. Încearcă să dormi o oră în plus pentru a promova răspunsul defensiv al melatoninei și pentru a te asigura că ești protejat de radicalii liberi.

Plante medicinale

În Medicina cu plante, anumite remedii naturale ajută la creșterea apărării organismului în mod natural, pentru a preveni afecțiunile sezoniere.

Acerola

Se folosește doar fructul roșu al acestei plante lemnoase tipice pădurilor tropicale, care este la fel de mare ca un cireș, cunoscut și sub numele său comun „cireș din India de Vest”. Acest fruct este foarte bogat în vitamina C (25% din greutatea sa), vitamina A și B6, de aceea este folosit în principal pentru prevenirea tulburărilor legate de răceală.

Astragalus (vezică de lapte)

Este una dintre cele mai importante plante din Medicina Tradițională Chineză, folosită mai ales în condiții caracterizate prin deficiențe în apărarea naturală a organismului. S-a dovedit că ingredientele active prezente în rădăcină ajută la apărarea organismului, în special la nivelul căilor respiratorii.

Aceste proprietăți se datorează în principal polizaharidelor particulare ale plantei, astraglucanii, care cresc efectiv numărul și funcția macrofagelor, clasa de celule albe care are sarcina de a ataca și neutraliza particulele și microorganismele străine. Alte componente ale astragalusului, cum ar fi saponinele, cresc activitatea celulară, pentru a întări apărările.

Echinacea

O plantă erbacee din familia Asteraceae, din America de Nord. Triburile native americane l-au folosit de secole pentru a trata rănile, mușcăturile de șarpe și insecte și pentru a contracara afecțiunile respiratorii care erau frecvente în iernile aspre.

Echinacea intărește și sistemul de apărare al copiilor. Cercetările biochimice au făcut posibilă identificarea celor trei grupe de substanțe care acționează împreună în sprijinul sistemului imunitar. Ei includ:

  • alcamide, care activează celulele de apărare;
  • compuși fenolici care acționează împotriva microbilor;
  • un grup de polizaharide care stimulează producerea de substanțe care ajută la apărare.

Propolis

Propolisul este o substanță rășinoasă aromatică, de obicei de culoare maro strălucitoare, cu nuanțe de la galben la negru, pe care albinele muncitoare mai bătrâne și mai pricepute o fac primăvara din mugurii anumitor copaci și din scoarța de conifere.

Datorită proprietăților sale care repară, stimulează apărarea și, cel mai important, acționează ca antioxidanți, propolisul este folosit în medicina pe bază de plante pentru a preveni sau trata afecțiunile sezoniere și pentru a restabili integritatea mucoaselor și a sistemului imunitar, acționând asupra „ușilor de acces” împotriva potenţialilor agresori care îi ameninţă siguranţa.

Soc

Un arbust din familia Caprifoliaceae (caprifoi), din care se folosesc vârfurile înflorite și fructele. Principalele componente includ: taninuri, mucilagii și flavonoide. Se foloseste în tratamentul afecțiunilor cauzate de răceli.

Uncaria

O plantă sud-americană din familia Rubiaceae, din care se folosesc scoarța tulpinii și rădăcinile. Este cunoscută și sub numele de “gheara pisicii” datorită spinilor în formă de cârlig cu care se agață de copaci. Principalele ingrediente active includ alcaloizi care acționează ca apărători și protectori.

Papaya

O plantă care se folosește ca supliment alimentar, obținută din fructe proaspete cultivate în ferme, selectate și fermentate timp îndelungat la temperaturi scăzute, cu drojdie. Preparatul revitalizează și ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la creșterea apărării organismului.

Preparate Specchiasol

Pentru a promova apărarea naturală a organismului și pentru a întări sistemul imunitar fără efecte colaterale, Specchiasol oferă diverse formule de suplimente alimentare pentru apărare, care răspund diferitelor nevoi: Immunepid Junior și Immunepid Adulti.

 

Immunepid Junior, realizat cu Acerola (bogat în vitamina C, Propolis E.P.I.D., Echinacea, Probiotice tindalizate și Zinc), indicat pentru creșterea sistemului imunitar al copiilor și adolescenților. Se recomandă să luați câte un plic pe zi, dimineața, pentru cicluri de 20 de zile pe lună.

 

Imunepid Adulti, făcut cu Soc, Astragalus, Propolis E.P.I.D. Probiotice tindalizate, vitamina D, indicate pentru utilizare ca prevenție pentru a îmbunătăți mecanismele de apărare. Se recomandă să luați câte un plic pe zi, dimineața, pentru cicluri de 20 de zile pe lună.
Back to blog