Controlul acidității gastrice
Share
16 iulie 2021 /în Repere, Perspective /
Senzația de arsură (arsuri la stomac), uneori asociată cu dureri la nivelul sternului și abdomenului superior, este unul dintre cele mai frecvente simptome ale tulburărilor gastrice, adesea recurente. O dietă inadecvată, obiceiurile alimentare nesănătoase, labilitatea emoțională, grijile, efortul excesiv joacă un rol decisiv în apariția acestor tulburări. Obiceiul de a lua mese copioase, de a mânca prea repede, de a nu mesteca bine, de a mânca alimente prea picante sau la care cineva este intolerant, de a lua medicamente, în special antiinflamatoare, poate favoriza apariția arsurilor la stomac și a durerilor de stomac. Uneori, prezența refluxului gastroesofagian, datorat afecțiunii sfincterului esofagian, favorizează fluxul de conținut gastric înapoi în esofag. În această stare, vaporii acizi ai picăturilor de suc gastric se evaporă în sus, iritând mucoasele esofagului și ale căilor aeriene superioare, provocând tulburări subtile, persistente sau recidivante.
Măsuri de luat
Pentru a controla excesul de aciditate gastrică ce provoacă arsuri la stomac, trebuie luate câteva măsuri, precum: evitarea meselor copioase și grase, mâncatul prea repede, consumul excesiv de alcool și a băuturilor carbogazoase, evitați alimentele excesiv de reci sau fierbinți, nu vă culcați imediat după masă; iar pentru o stare bună a organismului, trebuie consumate alimente bogate în fibre, fructe și legume. Ca suplimente este utilă folosirea sărurilor care neutralizează producția excesivă de acizi gastrici și, prin urmare, hiperclorhidria. Carbonatul de calciu și bicarbonatul de sodiu sunt indicați în mod deosebit, în asociere cu anumite plante, precum fructele de Emblica officinalis, frunzele de Verbena odorosa, fructele de fenicul, frunzele de dafin și busuioc și pericarpul portocalei dulci.