Concentrare și memorie

Concentrare și memorie

27 septembrie 2022

În esența sa, memoria se referă la înregistrarea experiențelor noastre, care apoi sunt stratificate pentru a forma un depozit. Poate fi personal sau colectiv, acumulând multe experiențe. Dacă vorbim despre funcția mentală în forma ei pură și simplă, folosim termenul de „memorare”, dar când luăm în considerare și componenta emoțională, preferăm termenul de „amintire”. Memoria poate fi considerată și legătura dintre amintirea trecutului, imaginarea prezentului și prevederea viitorului. Un spațiu privilegiat este rezervat memoriei noastre numit hipocamp, o structură anatomică în formă de căluți de mare situată chiar în centrul creierului.

Memorie slabă

În cartea Cele Șapte Păcate ale Memoriei, profesorul Daniel Schacter, director al Departamentului de Psihologie de la Universitatea Harvard, descrie disfuncțiile memoriei, împărțindu-le în șapte transgresiuni sau păcate fundamentale: efemeritate, distragere, blocare, atribuire greșită, sugestibilitate, părtinire și persistență. Aceste modificări fac parte din viața noastră de zi cu zi și au consecințe dăunătoare asupra concentrării și memorării.

Stimularea minții

Procesul de concentrare și memorare necesită transmiterea corectă a mesajelor între celulele nervoase, care este asigurată de anumiți micronutrienți, inclusiv vitamine din grupa B, acizi grași, colină și tirozină. Creierul nostru este compus în principal din acizi grași polinesaturați aparținând familiei omega-6 și omega-3, cu o prevalență clară a acidului docosahexaenoic (DHA). Uleiurile vegetale sunt surse excelente de omega-6, în timp ce peștele, nucile și semințele de in sunt deosebit de bogate în omega-3. Dintre diferitele suplimente alimentare, vitamina C, vitamina D, vitamina E, uridina 5’-monofosfat, taurina, homotaurina și bacopa joacă un rol deosebit de pozitiv.

Bacopa

Bacopa monnieri, cunoscută sub numele de „Isop de apă”, este o plantă indiană nativă care crește în medii mlăștinoase. În medicina tradițională ayurvedică, Bacopa „deschide ușa către cunoașterea deplină”. Numeroase studii clinice au confirmat acțiunea naturală neuroprotectoare și anti-anxietate a extractului uscat obținut din părțile aeriene ale plantei, valoros în optimizarea atât a concentrării, cât și a memoriei la tinerii aflați în condiții de stres. Acest efect pozitiv asupra concentrării și memoriei este atribuit unui grup de substanțe definite ca bacozide.

Back to blog