Colesterolul bun și rău

Colesterolul bun și rău

 

7 octombrie 2021 /în Repere, Perspective /

Colesterolul este o componentă vitală a sângelui, având numeroase funcții. Este un element constitutiv al membranei tuturor celulelor și al stratului de mielină care acoperă nervii. Este esențial pentru formarea sărurilor biliare, a vitaminei D și a multor hormoni. Este produs în principal de ficat (2/3) și poate fi introdus cu alimente (1/3).

Încă de la sfârșitul anilor '70, s-a ajuns deja la concluzia că o concentrație mare de colesterol în sânge era unul dintre factorii majori de risc pentru bolile cardiovasculare. În anii următori, acest risc a fost diferențiat în funcție de raportul dintre fracțiile de colesterol „bun”, legat de proteinele HDL (High Density Lipoproteins) și colesterolul „rău”, transportat de proteinele LDL (Low Density Lipoproteins). Nivelurile ridicate de HDL joacă, de fapt, un rol protector pentru inimă și vasele de sânge, în timp ce nivelurile ridicate de LDL prezintă un risc direct de boli cardiovasculare.

Potrivit Societății Europene de Ateroscleroză, nivelurile medii ideale de colesterol din sânge sunt mai mici de 200 mg/100 ml pentru adulți și mai puțin de 160 mg/100 ml pentru copii.

Profil lipidic: valori recomandate

  • Colesterol total mai mic de 200 mg/dL
  • HDL colesterol mai mare de 40 mg/dL (m) mai mare de 50 mg/dL (f)
  • Colesterol LDL mai mic de 130 mg/dL
  • Trigliceride mai mici de 150 mg/dL

Excesul de colesterol se acumulează în țesutul adipos, lipoame, calculi biliari și plăci de ateroscleroză din pereții vasculari ai arterelor, cunoscute și sub denumirea de ateroame.

Suplimentele pe bază de Monacolin K, prezente în orez roșu fermentat, Bergamotă și fibre contribuie la menținerea valorilor fiziologice ale colesterolului.

 

Back to blog