Cistită, alergând în cerc

Cistită, alergând în cerc

22 aprilie 2022

Aceasta este o tulburare foarte frecventă care afectează de obicei femeile adulte (o rată de 50 de ori mai mare decât la bărbați) din cauza uretrei feminine scurte, permițând bacteriilor intestinale să se ridice în vezică. Cele mai frecvente simptome sunt durerea și arsurile în timpul urinării, și nevoia urgentă de a urina frecvent. Printre agenții responsabili de cistită, un rol proeminent îl joacă Escherichia coli, un germen care se găsește în mod obișnuit în intestin, și care urcă până la vezică.

Măsuri generale

Măsurile generale includ consumul de cel puțin 2 litri de apă pe zi, evitarea constipației, menținerea unei flore intestinale echilibrate, luarea de bacterii lactice pentru a contracara disbioza intestinală, urinarea frecventă și nereținerea urinei. Urinați după actul sexual.

Fitoterapie și suplimente nutritive

În infecțiile tractului urinar, mai multe fitocomplexe și suplimente nutritive pot fi folosite pentru prevenirea și controlul procesului inflamator. Pentru a preveni infecțiile recurente ale tractului urinar, se recomandă cicluri de 20 de zile pe lună, la nevoie.

Merișor

Fructul merișor, datorită conținutului său ridicat de procianidină, oprește bacteriile să adere la celulele mucoasei care căptușesc tractul urinar, favorizând astfel eliminarea lor cu urina. De asemenea, provoacă acidificarea urinei, creând astfel un mediu ostil pentru bacterii, și în special pentru Escherichia coli, adesea responsabilă de cistită. Extractul uscat trebuie să conțină cel puțin 36 mg de proantocianidine, măsurate prin metoda DMAC (o metodă colorimetrică care folosește dimetilaminocinamaldehida ca reactiv) pentru cele mai bune rezultate, fie preventive sau terapeutice.

Strugurele Ursului

Strugurele Ursului (Arctostaphylos uva ursi L.) este o plantă folosită în mod tradițional pentru tratarea infecțiilor tractului urinar. Arbutina este ingredientul activ care îi caracterizează proprietățile antiseptice. Se pare, de fapt, că heterozidul se descompune, eliberându-și aglicona: hidrochinona, responsabilă efectiv de proprietățile antibacteriene. Conținutul ridicat de tanin oferă și proprietăți astringente utile în controlul tulburărilor urinare.

Nalbă

Nalba (Malva sylvestris L.) este o plantă bogată în substanțe calmante. Florile și frunzele conțin mucilagii care exercită o acțiune calmantă asupra mucoasei inflamate. De asemenea, efectuează o acțiune de reglare intestinală, care facilitează starea eubiozei intestinale. La nivel urinar, favorizează mecanismele de apărare, în special împotriva Escherichia coli, responsabilă de cistită.

Manoză

D-manoza este un zahăr simplu, slab absorbit de intestin, care dupa administrarea orală se elimină în mare parte cu scaune și urină, manifestând inhibarea adezinelor bacteriene. Este potrivit pentru tratamentul infecțiilor recurente ale tractului urinar, împreună cu Merișor.

Este disponibil pe piață sub formă de plicuri sau tablete.

Back to blog