Celulita

Celulita

16 mai 2022

Celulita este cauzată de acumularea de toxine și deșeuri metabolice din cauza unui stil de viață sedentar, a alimentației proaste, a dezechilibrului hormonal sau a stazei limfatice. Pielea prezintă efectul caracteristic de „coajă de portocală”. În medicina estetică tinde să fie definită ca „Paniculopatie fibrosclerotică edematoasă”, sau „Microangiopatie fibrosclerotică”, subliniind faptul că procesul de formare a acesteia se bazează pe proliferarea țesutului fibros din cauza schimbului încetinit și perturbat de fluide în microcirculație. Celulita afectează în mod specific anumite părți ale corpului: coapse, interiorul genunchilor, fese, talie și abdomen, regiunea lombosacrală, glezne și brațe.

Măsuri generale

Pentru a contracara celulita, la nivel alimentar se recomandă reducerea la minimum a încărcării toxice (droguri, fumat, exces de alcool și cafea, aditivi alimentari, poluanți ai mediului); reduce carbohidrații simpli în favoarea celor complecși, favorizând cerealele integrale; limitați grăsimile saturate (brânzeturi, carne grasă); mâncați fructe de cel puțin 3 ori pe zi și legume de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, este indicat să faci exerciții fizice sau sport regulat și să te expui la soare, eventual timp de cincisprezece minute în fiecare zi.

Fitoterapie

Anumite plante medicinale au caracteristici de detoxifiere foarte puternice, care ajută la restabilirea ordinii fiziologice a țesutului subcutanat în cazul unui deficit de microcirculație și al modificărilor permeabilității capilare.

Centella

Centella (Centella sau Hydrocotyle asiatica L.) este o plantă din familia Apiaceae, cunoscută și sub numele de „ombilic”. Numele său chinezesc, fo-ti-tieng, înseamnă „elixirul vieții”. În Sri Lanka, frunzele proaspete de Centella sunt considerate un aliment capabil să asigure sănătatea, longevitatea și frumusețea. În fitoterapie, întreaga plantă proaspătă este folosită pentru proprietățile sale eudermice, adică promovează normalitatea diferitelor funcții protectoare, trofice și flebotonice ale pielii. Studii recente au făcut posibilă izolarea ingredientelor active capabile să stimuleze producția fibrelor de colagen în țesutul conjunctiv subcutanat. Este cel mai indicat pentru: îmbătrânirea pielii, fragilitatea capilară; edem venos și limfatic; vergeturi. Centella este utilizată pentru tratarea celulitei rezultată din modificări ale trofismului vascular-conjunctiv.

Păpădie

Păpădia (Taraxacum officinale Weber) este una dintre cele mai cunoscute ierburi din cultura noastră populară. Numele – derivat din grecescul taraxis, tulburare și axos, remediu – sugerează aplicarea largă culinară, preventivă și terapeutică a acestei plante. În fitoterapie este apreciată pentru acțiunea sa purificatoare, în special în tratarea afecțiunilor de primăvară și în combaterea celulitei.

Curcumină

Extras din Turmeric, este folosit ca supliment nutritiv datorită acțiunii sale coleretice (promovează fluxul biliar), colagog (crește fluxul biliar) și acțiunii purificatoare.
Back to blog