Candidoza, pentru a afla mai multe

Candidoza, pentru a afla mai multe

16 martie 2022

Candidoza este o infecție care provine din drojdiile din genul Candida, în principal C. albicans. Apare la nivelul mucoasei, în special în cavitatea bucală și în zonele genitale. Este promovat de starea disbiozei intestinale, caracterizată prin prevalența microorganismelor patogene în flora intestinală. Modificările microbiotei, de exemplu după antibioticoterapie, încurajează trecerea de la forma rotundă a Candida albicans la forma alungită de hife. Ramurile se infiltrează în celulele mucoasei intestinale și provoacă sindromul de intestin permeabil. Drojdiile Candida formează bariere protectoare numite biofilme. Drojdiile au capacitatea de a stoca metale grele (plumb, mercur, cadmiu, cupru) în interiorul celulelor lor. Dacă ciupercile mor brusc, aceste metale grele sunt eliberate, provocând tulburări precum greață, diaree, oboseală, lipsă de concentrare sau depresie. Tratamentul farmacologic se bazează pe administrarea de preparate topice (gel, ovule) sau antifungice orale.

Măsuri generale

În cazul Candidozei se recomandă limitarea sau eliminarea carbohidraților simpli (zaharuri rafinate, dulciuri, produse de patiserie, băuturi zaharoase) și a produselor lactate care tind să favorizeze creșterea C. albicans. Alimentele care conțin drojdii, și în special drojdia de bere, ar trebui de asemenea eliminate, în timp ce consumul de fructe și legume proaspete de sezon ar trebui încurajat.

Amestecul de probiotice

Luarea de prebiotice sau probiotice în cicluri repetate de peste 2-3 luni restabilește flora intestinală fiziologică, favorizează digestia completă a alimentelor, protejează împotriva agresiunii germenilor patogeni și în special previne creșterea Candida.

Fitoterapie

Fitoterapia folosește Pseudowintera colorata (Raoul) Dandy, o plantă originară din Noua Zeelandă, unde este cunoscută sub numele de Mountain Horopito, care are proprietăți antifungice în special împotriva Candida albicans. Maorii l-au folosit pe scară largă în bucătărie pentru a conserva alimentele sau ca purificator intestinal și antiparazitar. Cel mai important ingredient activ este Polygodial, identificat chiar în 1962 de către cercetătorii Universității din Canterbury (Noua Zeelandă). Diverse studii experimentale au demonstrat eficacitatea ingredientului activ în combaterea anumitor tulpini de ciuperci precum Candida albicans, Candida krusei, Candida utilis și Saccharomyces cerevisiae, Tricophytum.

Este disponibil pe piață sub formă de capsule, cremă pentru uz intern și extern, și ovule. Doza recomandată este de 1 capsulă, de două ori pe zi, inițial timp de 1-2 luni continuu.
Back to blog