Bea pentru a elimina

Bea pentru a elimina

20 aprilie 2021 /în Repere, Perspective /

Rinichii noștri lucrează din greu pentru a evacua deșeurile transportate constant de circulația sângelui. Unele plante facilitează această sarcină de eliminare, prin creșterea volumului de urină și prin accelerarea eliminării unor substanțe precum ureea, acidul uric, toxinele generate de metabolism, radicalii acizi.

Retenția de apă și celulita sunt două afecțiuni extrem de frecvente care indică o acumulare de deșeuri pe care rinichii au dificultăți să le elimine.

Retenția de apă în special, se manifestă cu tendința de reținere a lichidelor, cu variații de greutate datorate fluctuațiilor hormonale ale ciclului menstrual, cu senzație de greutate și, uneori, cu tulburări de digestie.

Celulita, mai corect „paniculopatia fibrosclerotică”, este rezultatul acumulării sub piele a unei substanțe gelatinoase, ca urmare a unei tulburări a țesutului conjunctiv și a microcirculației din cauza dificultăților de eliminare. Pielea capătă aspectul caracteristic de „coajă de portocală”. Petele celulitei se datorează unor probleme progresive de eliminare.

Plante pentru a elimina excesul de lichid

Consumul a minim 1,5 litri de apă, nu rece și de preferință apă minerală naturală, pe zi, între mese, încurajează diureza și favorizează eliminarea excesului de săruri. 

Anumite plante medicinale cu proprietăți diuretice, precum Mesteacănul, Melilot, Orthosiphon sau Ceaiul de Java, Solidago sau Goldenrods, favorizează eliminarea excesului de lichide, acționând în sinergie.

În anii 1920, medicul francez Leclerc a sugerat folosirea Mesteacănului ca remediu de bază împotriva celulitei, datorită proprietăților sale purificatoare și diuretice.

Melilot încurajează drenajul vaselor limfatice și ajută la eliminarea trabeculelor și septurilor țesutului conjunctiv care sunt responsabile de procesul fibrotic al celulitei.

Pilosella, subliniată încă din secolul al XII-lea de Hildegard din Bingen, a fost folosită de atunci pentru proprietățile sale diuretice. Trebuie de precizat că numai planta proaspătă prezintă întreaga gamă a acestor proprietăți, datorită unei hidroxicumarine (umbelliferone).
Back to blog