Balonare și colici gazoase

Balonare și colici gazoase

15 aprilie 2020 /în Perspectivă /

Cuvântul „balonare” indică o acumulare de gaz în stomac și în intestin, cauzată de fermentație sau putrefacție sau ca urmare a aerofagiei. Se manifestă prin umflarea și creșterea tensiunii abdominale, prezența unor cantități excesive de gaze în stomac sau în intestin. Gazele din tractul digestiv pot fi cauzate de aerul înghițit sau pot fi consecința normală a fermentației bacteriene a alimentelor, în special a fibrelor alimentare, în lumenul intestinului. Balonarea este adesea însoțită de umflături, dureri de stomac, eructații, halitoză, borborigm (zgomot), emisie zgomotoasă de gaz prin anus. Balonarea este consecința obiceiurilor alimentare incorecte, a tulburărilor de metabolism, a problemelor digestive, a constipației, a colonului iritabil, a disbiozei.

Colica este contracția spasmodică a mușchilor netezi ai intestinului (canal biliar, intestin, tract urinar). Colica gazoasă intestinală se datorează fermentației care dilată ansele intestinului, provocând colici dureroase la nou-născuți. Cunoscută și sub denumirea de „colică mică”, este un sindrom care apare în primele 3-4 luni de viață ale bebelușului, cu o prevalență de la 3% până la 40%.

Caracterizată prin plâns excesiv și de neconsolat, colica apare mai ales după-amiază și seara. Plânsul este însoțit în principal de iritabilitate și agitație. Cauzele posibile includ imaturitatea tractului gastrointestinal, intoleranța la lactoză și/sau proteinele din lapte, aerofagia, disfuncția intestinală.

Remedii utile

Cărbune activat

O pulbere ușoară, uscată, neagră; inodor si fără gust, extrem de pur, fin micronizat pentru o absorbție optimă. Nu se absoarbe în intestin; mai degrabă, particulele sale minuscule captează aerul care se dezvoltă în stomac (când este înghițit prea mult aer în timpul meselor) și în intestin (dezechilibre ale florei bacteriene și fermentație anormală a alimentelor). Un aport excesiv de cărbune vegetal poate duce la constipație. De aceea este indicat să se administreze cu combinații echilibrate de extracte de plante, care au proprietăți carminative natural, care sunt capabile să elimine gazele. Poate reduce absorbția oricărui medicament luat în același timp, motiv pentru care trebuie luat între administrări de medicament (cel puțin 2 ore). 

Fenicul

Fructul de fenicul este utilizat – la adulți, copii și adolescenți – în tulburările dispeptice, în balonare și în spasmele tractului gastro-intestinal. Are proprietăți stimulatoare/aromatice care induc motilitate și secreție gastrică crescută, facilitând digestia. De asemenea, reduce spasmele tractului gastrointestinal.

Chimen

Fructul de chimen, a cărui acțiune este similară cu cea a anasonului verde, este aromat, carminativ și antimicrobian. Stimulează secrețiile salivare, gastrice și biliare. Promovează digestia și contracarează atonia intestinală. El exercită un efect sedativ asupra motilității stomacului și combate aerofagia în special. Combate flatulența, formarea anormală de gaze în intestin și, în consecință, dezvoltarea colicilor și a tulburărilor digestive.

Coriandru

Ajută la tratarea tulburărilor precum senzația de plenitudine, flatulență și spasme gastrointestinale ușoare. Ajută la creșterea secrețiilor gastrice, facilitând astfel digestia. Datorită proprietăților sale antiseptice, produce o activitate anti-fermentativă în intestin.

Anason verde

Un bun reglator al digestiei (creșterea secrețiilor gastrice și salivare) și un carminativ eficient. De asemenea, are proprietăți antiseptice și ajută la inhibarea formării fermentației în tractul gastrointestinal. Este indicat în tratamentul simptomatic al tumefacției epigastrice, digestiei lente, aerofagiei, flatulenței și ca adjuvant în tratamentul durerii asociate tulburărilor funcționale de digestie.

Lămâie

Coaja are proprietăți aperitive și eupeptice, aromatice amar-tonice, antispastice, balsamice, antiseptice. De fapt, este folosită în cazurile de dispepsie.

Muşeţel

O plantă cu proprietăți antispastice, este deosebit de potrivită pentru calmarea simptomelor dureroase, precum colici intestinali sau dismenoree. De asemenea, are proprietăți dovedite antiinflamatorii, cicatrizante, anti-ulceroase, antibacteriene și spasmolitice.

Ca spasmolitic si carminativ, este potrivit pentru colici digestive (colită, balonare) și în cazul alterării florei bacteriene, întrucât ajută la refacerea acesteia. Mai mult, are importante proprietăți aromatice și amare, care pot facilita digestia.

Balsam de lămâie

Folosit în tratamentul anxietății însoțite de neliniște și iritabilitate, tulburări digestive și tulburări minore de somn, are proprietăți antispastice și sedative. Acționează ca tranchilizant, antispastic și carminativ. Împreună cu mușețel, fenicul și verbena, face parte din compoziția preparatelor utilizate pentru tratarea colicilor la sugari. De asemenea, s-a dovedit că reduce sensibilitatea la durere.

Bifidobacterium infantis

Acest probiotic aparține familiei Bifidobacteriaceae, caracterizată prin capacitatea de a supraviețui în absența oxigenului (bacteriile anaerobe). Literatura științifică internațională arată acei copiii care au fost alăptați, au o concentrație mai mare de Bifidobacterii decât cei care nu au beneficiat de alăptare. De asemenea, îmbunătățește protecția împotriva germenilor patogeni.

linia Aeris

Pentru a promova motilitatea gastrointestinală regulată și eliminarea gazelor intestinale, Specchiasol a formulat picături și capsule Aeris.

Picături Aeris

Supliment alimentar cu Chimen, Balsam de Lămâie și Bifidobacterium infantis. Oferă ameliorarea simptomelor de colici gazoase și balonare, ajutând la reducerea spasmelor intestinale și la eliminarea gazelor. Doza recomandată pentru nou-născuți este de 5 picături înainte de fiecare hrănire (de 6-8 ori pe zi). În caz de colici gazoase severe, vă putem sugera creșterea dozei la 10 picături pentru mesele de după-amiază și de seară. Picăturile Aeris pot fi luate și de mamă (trecând prin laptele matern). În acest caz, se recomandă să luați 20 de picături, de două ori pe zi, înainte de mese.

Capsule Aeris

Supliment alimentar cu fenicul, melisa, anason verde, lămâie. Favorizează motilitatea gastrointestinală regulată și eliminarea gazelor. În general, se recomandă administrarea a 2-3 capsule pe zi, după mesele principale.
Back to blog