Articulații mobile și fără durere

Articulații mobile și fără durere

14 noiembrie 2022

Una dintre cele mai importante etape din istoria omului este evoluția lui către postura verticală. Instabilitatea rezultată din cauza locomoției bipede și oboseala menținerii unei posturi verticale, sfidând constant forța gravitațională, predispune aparatul locomotor la tensiune și uzură continuă. Având în vedere acest lucru, trebuie să adoptăm un stil de viață și măsuri pentru a ne proteja articulațiile.

Agresor, victimă, reacție

Schematic vorbind, există trei actori principali responsabili pentru durerile articulare și osteoartrită: un agresor, o victimă și un complice. Factorii externi sau „agresorul” includ traume, condiții climatice nefavorabile, postură incorectă, condiții stresante. Agresorul indus de agenții externi este amplificat de „complicitatea” factorilor favorizanți interni, care depind de forma noastră, de obiceiurile alimentare, de lipsa exercițiilor fizice și de tensiunea emoțională. ‘Victima’, reprezentată de articulațiile aparatului locomotor, reacționează la agresiunea agenților externi, opunându-se unui răspuns mai mult sau mai puțin inflamator care predispune la uzura cartilajelor, tipică procesului artritic.

Avem grijă de articulațiile noastre

Mișcarea este vitală pentru articulațiile noastre. Suprafața articulară este de fapt hrănită de lichidul sinovial care circulă între suprafețele osoase datorită mișcării. Prin urmare, pentru a ne menține articulațiile libere, pentru a ne tonifia mușchii și a asigura oase solide, sistemul articular trebuie să fie mobilizat în mod regulat. Mai multe suplimente alimentare sunt cunoscute pentru acțiunea lor protectoare asupra articulațiilor, având un efect antiinflamator și protector asupra cartilajului articular, documentat de studii.

Protecție împotriva inflamației

În fitoterapie, sunt disponibile preparate pe bază de plante pentru a reduce inflamația și a contracara durerea, cum ar fi gheara diavolului, Boswellia, Meadowsweet și Pycnogenol. Gheara diavolului în special, care este originară din Africa de Sud, este considerată vedeta plantelor antiartritice datorită prezenței ingredientelor active (iridoide) în rădăcinile secundare, care au acțiune antiinflamatoare, analgezică și protectoare asupra articulațiilor.

Protecție împotriva uzurii

Unele suplimente îndeplinesc în primul rând o funcție de protecție activă asupra cartilajului articular, cum ar fi palmitoiletanolamida sau PEA, colagenul nativ hidrolizat, colagenul de tip II sau UC-II nenaturat, vitamina C. În special, peptidele cu greutate moleculară mică obținute din hidroliza colagenului nativ stimulează regenerarea cartilajului, stimulând astfel sinteza de colagen, glicozaminoglicani și acid hialuronic, reducând rigiditatea dureroasă tipică osteoartritei.

Back to blog