Articulații fără durere

Articulații fără durere

23 noiembrie 2021 /în Repere, Perspective /

Articulațiile noastre sunt supuse continuu la efort prin mișcarea neîncetată. În timp, cartilajul care le acoperă se uzează progresiv. Prin urmare, începem să simțim durere și rigiditate, care devin din ce în ce mai persistente pe măsură ce trec anii, afectând diferite regiuni ale corpului.

Sistemul articular

Sistemul articular este un ansamblu de elemente multiple (extremități osoase, cartilaj, membrană sinovială, tendoane, ligamente, mușchi, vase, nervi) unite printr-o singură funcție: mișcarea. Extremitățile oaselor care se articulează între ele sunt acoperite de cartilaj, structură bogată în fibre elastice de colagen și substanță intercelulară; sărac în celule și lipsit de nervi și vase. Hrănirea sa este deci, asigurată de lichidul sinovial. Este comparat cu un „amortizor” prin funcția sa mecanică, sau cu un „burete”.

Osteoartrita și artrita

Elementul esențial al procesului de osteoartrită constă în uzura progresivă a cartilajului articular și contactul ulterior între suprafețele osoase opuse, cauzând inflamații dureroase și rigiditate.

Principalul simptom al osteoartritei este rigiditatea și durerea articulară în regiunea afectată. În cazul osteoartritei, rigiditatea dureroasă se atenuează cu mișcarea progresivă, în timp ce în cazul artritei, mișcarea agravează durerea.

Procesul inflamator poate duce la umflare, înroșire, creșterea căldurii articulațiilor. Mișcarea declanșează sau agravează durerea și uneori este însoțită de crepitus articular.

Durerea și rigiditatea articulațiilor afectate de procesul de osteoartrită, se agravează odată cu imobilitatea și se ameliorează cu mișcarea lentă, treptată și progresivă (așa-numitul efect de „roată dințată”).

Cele mai frecvente forme localizate ale procesului de osteoartrită sunt: artroza gâtului, osteoartrita lombară, osteoartrita sau rizartroza articulației degetului mare, osteoartrita sau coxartroza șoldului, osteoartrita sau gonartroza genunchiului, osteoartrita piciorului.

Prevenire și tratament

Opțiunile pentru prevenirea și tratamentul osteoartritei se bazează pe stilul de viață (greutate normală, exerciții fizice regulate, alimentație sănătoasă, hidratare adecvată, postură corectă), medicamente antireumatice simptomatice și modificatoare ale bolii (DMARD), medicamente pe bază de plante, tratament cu infiltrații (acid hialuronic), fizioterapie, orteză, reabilitare, acupunctură.

Anumite suplimente nutritive au o acțiune de protecție a articulațiilor, având un efect antiinflamator și protector asupra cartilajului articular, documentat de cercetări, precum palmitoil etanol amida sau PEA, colagenul nativ hidrolizat, colagenul de tip II nenaturat și vitamina C.
Înapoi la blog