Aloe pentru mușcături de insecte și arsuri solare

Aloe pentru mușcături de insecte și arsuri solare

18 august 2021 /în Repere, Perspective /

Ca trăsătură distinctivă, Aloe sau crin de deșert care crește spontan în Africa de Sud, America de Sud și regiunile mediteraneene, are o capacitate extraordinară de a reține apa, chiar și într-un climat cald și arid, ceea ce îi permite să supraviețuiască în condiții extrem de dificile.

Documentele antice mărturisesc cum proprietățile antiinflamatorii, calmante, analgezice, purificatoare și imunostimulante erau deja cunoscute și exploatate de către asirieni, egipteni, evrei, greci, romani, indieni, chinezi, maya. Israeliții care rătăceau în deșert după Moise au folosit Aloe ca protecție solară și pentru proprietățile sale de hidratare și vindecare. Cleopatra a folosit un unguent de Aloe pentru proprietățile sale hidratante, emoliente, protectoare, capabile să mențină sau să restabilească elasticitatea pielii, oferindu-i un aspect tânăr. Este curios cum Cristofor Columb, în drum spre Lumea Nouă, scrie în jurnalul său: „Todo está bien, hay Aloe on board”.

Datorită numărului mare de ingrediente active, a numeroaselor proprietăți și a varietății de utilizări terapeutice, Aloe a fost definită „o farmacie întreagă într-o singură plantă”.

Înțepături de insecte și arsuri solare

Mușcăturile de insecte (albine, viespi, muște, purici, păianjeni) pot induce o umflătură inflamatorie dureroasă localizată. La unele persoane deosebit de sensibile pot apărea reacții generale, chiar și grave.

Expunerea intensă și ocazională la soare cu eritem și arsuri solare, determină multiple tipuri de leziuni ale pielii cu scăderea filmului hidrolipidic protector, deshidratare progresivă, degradarea colagenului, pierderea elasticității, apariția ridurilor și a petelor pigmentate. De asemenea, implică un risc crescut de apariție a melanomului.

Preparatele pe bază de suc de Aloe, obținute prin tăierea frunzei, se absorb rapid, asigură o acțiune calmantă rapidă, refac hidratarea pielii, protejează împotriva razelor ultraviolete ale soarelui, favorizează reînnoirea colagenului pielii. Aloe este potrivită pentru toate tenurile și, în special, pentru cele mai fragile, sensibile, cu tendință la deshidratare.

Back to blog