Acidifierea țesuturilor

Acidifierea țesuturilor

5 mai 2022

Sănătatea unei persoane depinde în mare măsură de echilibrul acido-bazic al corpului. Performanța normală a funcțiilor complexe ale corpului necesită de fapt un echilibru acido-bazic perfect al țesuturilor.

Echilibrul acido-bazic

Pentru a funcționa corect, fiecare dintre celulele, țesuturile și organele corpului nostru are nevoie de un mediu adecvat cu gradul adecvat de aciditate, măsurat în pH pe o scară de la 0 la 14. Substanțele cu un pH mai mic de 7 sunt considerate acide , cele egale cu 7 sunt considerate neutre, iar cele mai mari de 7 sunt numite alcaline.

Un stil de viață modern, schimbările sezoniere, condițiile stresante și dietele sărace în fibre ne expun riscului acumulării progresive de substanțe acide. Atunci când concentrația acestor substanțe depășește capacitatea organelor noastre de a le elimina, are loc acidificarea țesuturilor, expunându-ne la numeroase tulburări. Prezența deșeurilor metabolice acide în matricea țesutului conjunctiv crește în mod eficient elasticitatea și hidratarea țesutului, încetinind, în consecință, diverse funcții, cum ar fi hrănirea, hidratarea, schimbul, apărarea, drenajul și creând baza pentru diferite stări morbide.

Pentru a verifica echilibrul acido-bazic al corpului nostru, este recomandat să ne măsurăm pH-ul urinar prin achiziționarea unei benzi de test de turnesol de la o farmacie, în mod normal cu o scară cuprinsă între 4,5 și 7,5 inclusiv și gama de culori corespunzătoare. Banda trebuie să fie umezită cu câteva picături de urină. Valoarea pH-ului nostru urinar este indicată de culoarea corespunzătoare. Dacă numărul este mai mic de 7, înseamnă că pH-ul nostru urinar este acid.

Măsuri generale

Principalele instrumente pentru restabilirea echilibrului acido-bazic sunt, în esență, o dietă sănătoasă, bogată în fibre, hidratarea adecvată, exercițiile fizice regulate într-un mediu adecvat, controlul și minimizarea condițiilor de stres și reducerea sau eliminarea acizilor. De asemenea, se recomandă să bei multă apă pe parcursul zilei pentru a promova excreția renală a radicalilor acizi.

Săruri alcalinizante

În multe cazuri în care supraîncărcarea acidă persistă în timp, doar ajustările dietetice se dovedesc insuficiente. Integrarea cu substanțele alcalinizante este așadar necesară pentru a restabili echilibrul acido-bazic. Aceasta înseamnă, în esență, să luați în mod regulat săruri, în special carbonat de calciu și sodiu și bicarbonat de sodiu, disponibile comercial sub formă de pulbere sau tablete. Acestea sunt săruri alcaline, care permit neutralizarea progresivă a acizilor care s-au acumulat în matricea conjunctivă, furnizând calciu, sodiu, magneziu și zinc. Valorile pH-ului urinar pot fi verificate zilnic și vor tinde să se ajusteze treptat pe măsură ce acidificarea se reduce lent.

Back to blog